Jong Ajax kampioen van Jupiler League na zenuwslopende tweede helft

28-04-2018 21:38
310

Jong Ajax heeft na een zenuwslopende tweede helft de landstitel in de Jupiler League gepakt. Het had er alle schijn van dat Fortuna Sittard kampioen zou worden, maar de jonge Amsterdammers bogen een achterstand in rap tempo om tegen MVV en gingen alsnog met de zege aan de haal: 2-1.

Jong Ajax moest thuis winnen of hopen op puntenverlies van Fortuna Sittard, dat tegen Jong PSV speelde, en NEC, dat het opnam tegen FC Dordrecht, om kampioen te worden. De Amsterdammers hadden in de eerste helft moeite met de gasten uit Limburg. Hier en daar deelde de ploeg van Michael Reiziger speldenprikjes uit, maar MVV hield het achterin goed dicht.

NEC stond bij de rust met 2-0 achter tegen FC Dordrecht en Fortuna kwam vlak na rust op een 1-0 voorsprong tegen Jong PSV. Daardoor moest Jong Ajax extra gasgeven om niet naast de landstitel te grijpen. Donkere wolken pakten zich samen boven Amsterdam toen MVV een kwartier na rust een strafschop kreeg na vasthouden van Mateo Cassierra. De penalty werd benut door Kelechi Nwakali. Problemen voor Jong Ajax, dat het MVV tot dat moment niet bepaald moeilijk maakte.

Reiziger besloot om spits Kaj Sierhuis te brengen. Een gouden wissel, want een minuut later maakte de jonge spits op aangeven van Cassierra de 1-1. De Toekomst ontplofte en ging achter de Amsterdammers staan. Met succes: weer drie minuten later maakte Cassierra zelf de 2-1. De Colombiaan schoot vanaf de rand van het strafschopgebied binnen. Jong Ajax zocht nog naar de derde goal en had wellicht een strafschop kunnen krijgen, maar het bleef bij 2-1.

Ondanks de winst van Fortuna mag Jong Ajax zich tot kampioen van de Jupiler League kronen. Zo valt er toch nog wat te vieren in Amsterdam, na een teleurstellend seizoen van het eerste elftal van de Amsterdammers. Fortuna wordt tweede, maar promoveert alsnog omdat beloftenteams niet mogen promoveren. NEC moet promotie via de nacompetitie zien af te dwingen.