Waarom Van Dijk binnen een half jaar niet meer stuk kan bij Klopp en Liverpool
Liverpool mag zich door een 7-6 zege op AS Roma over twee wedstrijden Champions League-finalist noemen. Dat doen The Reds met twee Nederlanders in de basis: Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. Vooral de ontwikkeling van Van Dijk is opvallend: vijf maanden geleden tekende hij op Anfield en inmiddels is hij een onomstreden basisspeler. Wat maakt de Oranje-international precies zo goed?
Door Koen Bloks
Van Dijk maakt bij Liverpool een vliegende start. In zijn eerste wedstrijd als speler van Liverpool - direct de Merseyside-derby tegen Everton - was hij meteen belangrijk met een doelpunt. Sinds zijn komst speelde de centrale verdediger van ruim 84 miljoen euro al twintig wedstrijden, waarvan twintig keer als basisspeler. Integreren in het systeem van Jurgen Klopp is echter allesbehalve makkelijk.
Liverpool staat bekend om de gegenpressing van Klopp. Deze agressieve manier van druk zetten heeft de ploeg geen windeieren gelegd: veel doelpunten van Liverpool worden gemaakt na een balverovering en slechts één gegeven pass. Daar zit een gedisciplineerd plan achter. De aanvallers van Liverpool schermen de defensieve middenvelder en backs van de tegenstander in de zone af. De middenvelders schermen op hun beurt de directe middenvelders en centrale aanvallers af. Deze twee 'verdedigingslinies' nemen veel druk op de achterhoede weg, mits Van Dijk en de overige verdedigers goed aansluiten. Deze taak neemt de Nederlander graag op zich met zijn coaching en spelinzicht.
Bijschrift: De aanvallers maken een korte opbouw moeilijk. De middenvelders schermen de aanvallers in de rug terwijl de verdedigers het veld klein houden. Het is lastig voor AS Roma om centrale aanvallers te bereiken. Liverpool laat de CVM – in eerste instantie - vrij.
Liverpool speelt vaak vanuit een snelle omschakeling en daarin is een speler als Van Dijk belangrijk. Hij moet de discipline overbrengen op de rest van het team en continu zorgdragen voor de aansluiting. Alleen dan kunnen de middenvelders veel druk voor de verdedigers wegnemen. Het is daarom niet voor niets dat Van Dijk amper hoeft door te dekken richting het middenveld. Met name Milner en Henderson spelen zo kort voor de verdediging dat bijna elke aanval van de tegenstander over de flank moet, waarna vaak een voorzet volgt. Op deze manier wordt Van Dijk in zijn sterkte gebruikt: duel- en kopkracht. Niet verrassend dat hij daarom goed in Engeland past. Ook leidt hij zo het belangrijke doelpunt van Wijnaldum in.
Bijschrift: Hierboven is goed te zien hoe het middenveld de centrale speler afschermt. Wanneer Nainggolan (meest links) toch bereikt wordt, zou een verdediger uit moeten stappen. Door de goede covershadow hoeft dit niet.
In de eerste helft had Van Dijk via zonedekking de focus vooral op Edin Dzeko als Patrik Schick. De twee aanvallers kwamen vanzelf zijn kant op gelopen en moesten het vervolgens in de lucht afleggen. Zij werden maar zelden gevaarlijk. In de tweede helft schoof AS Roma naar 4-2-4 formatie waardoor Van Dijk een vaste tegenstander kreeg. De defensieve organisatie kwam iets meer in de knel en moest nog twee goals incasseren. Van Dijk speelde een solide wedstrijd, was in de lucht de baas in de zestien, maar had soms onvoldoende zicht op de situatie achter zich: dit leverde onder andere een grote kans op voor Cengiz Ünder. Toch kan de verdediger, ondanks vijf tegendoelpunten over twee wedstrijden, terugkijken op een sterke halve finale.
Het Liverpool van Klopp is Virgil van Dijk op het lijf geschreven. De Nederlander heeft de kracht om in de Premier League te spelen, speelt in een organisatie waar zijn kracht benut wordt en speelt wekelijks tegen de beste spelers van de wereld. Klopp is helemaal weg van de verdediger en dat is niet gek wanneer iemand zich - op het allerhoogste niveau en in een nieuwe omgeving - zo goed staande kan houden.
Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.