'Van Basten heeft zich een goede FIFA-man getoond, maar een slechte Nederlander'

'Van Basten heeft zich een goede FIFA-man getoond, maar een slechte Nederlander'

Gepubliceerd: zondag 8 juli 2018 om 21:17zo 08-07-2018 om 21:17

Hugo Borst zet vraagtekens bij de ontmoeting tussen Marco van Basten en de Russische president Vladimir Poetin. Poetin nodigde Van Basten, die in dienst is van de FIFA, uit, maar Borst vraagt zich af of hij de aanbieding niet had moeten weigeren.

"Hij maakt natuurlijk deel uit van de FIFA. Dus het is onbeleefd om dat te weigeren, maar aan de andere kant hebben we te maken met een grote kwestie: MH17", zegt Borst bij de NOS. Het heeft allemaal te maken met de situatie rond de vliegramp. Poetin weigert namens Rusland medewerking te verlenen aan het onderzoek. Op 17 juli 2014, de dag van de ramp, kwamen 193 Nederlanders om het leven.

Borst: "Ik heb met Robert van der Roer gesproken, een diplomatie-expert. Hij zegt: het is dommig en naïef. Van Basten heeft zich hiermee een goede FIFA-man getoond, maar een slechte Nederlander. Hij had als beroemde Nederlander Poetin kunnen vragen om mee te werken aan het onderzoek. Daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in."

Ook Evgeniy Levchenko laat zich horen. "Van Basten had het kunnen weigeren om niet te gaan. Natuurlijk is hij in dienst van de FIFA, maar hij had een statement kunnen maken. Van Basten is zo'n grootheid. Het zou een enorme opsteker zijn voor de mensen die met de MH17-kwestie in hun maag zitten. Dat zou een statement zijn."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: WK 2018 Rusland

Poll

Had Van Basten moeten weigeren?

(1820 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws