AD analyseert Feyenoord: 'Kunnen mee met PSV en Ajax, zolang de bal stilligt'

AD analyseert Feyenoord: 'Kunnen mee met PSV en Ajax, zolang de bal stilligt'

19-10-2018 08:28
27

Het Algemeen Dagblad heeft een opvallende statistiek waargenomen bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben een vergelijkbaar aantal kansen gecreëerd als rivalen PSV en Ajax, maar worden hoofdzakelijk gevaarlijk uit standaardsituaties.

De regerend bekerwinnaar heeft dit seizoen 104 scoringsmogelijkheden gecreëerd, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Opta Sports. Bij koploper PSV ligt dat aantal op 'slechts' 94, terwijl de teller van Ajax op 110 staat. Daar waar de Eindhovenaren en Amsterdammers het meeste gevaar stichten uit open spel, slaat Feyenoord vooral toe in standaardsituaties. De stadionclub creëerde 24 kansen uit corners en vrije trappen. 'Feyenoord kan mee, als de bal maar stilligt', is de conclusie van het AD.

Dat de Rotterdammers voor relatief weinig gevaar zorgen uit open spel, doet vermoeden dat het positiespel minder ontwikkeld is dan bij PSV en Ajax. "Laat helder zijn dat ik ook vind dat ons positiespel kan en moet verbeteren. Een positiespel speel je om kansen te creëren", beaamt trainer Giovanni van Bronckhorst. Dat laatste lukt Feyenoord nog steeds, dankzij de standaardsituaties. "Ik weet dat onze dode spelmomenten beter zijn geworden. En ik weet ook dat we meer hadden kunnen scoren. Maar het allerbelangrijkste is en blijft het aantal punten dat je behaalt."