Ajax naar de 1/8 finales: alles wat je moet weten over de Champions League-loting

12-12-2018 23:20 Laatste update: 23:18
111

Op maandag 17 december vindt in Nyon de loting voor de achtste finales van de Champions League plaats. Als nummer twee van groep E gaat Ajax de koker in. Welke tegenstanders kan de ploeg van trainer Erik ten Hag treffen? En hoe ziet de Champions League-agenda er in 2019 uit? VoetbalPrimeur zet alles op een rij.

Ajax speelde in een zinderende laatste groepswedstrijd met 3-3 gelijk tegen Bayern München, waardoor Ajax als tweede eindigde in de groep. Vanaf nu kunnen de fans zich verlekkeren aan de lonkende affiches in de achtste finales van de Champions League. Ajax pakte in zes groepsduels liefst twaalf punten en wist daardoor op glansrijke wijze een ticket te veroveren voor de volgende ronde.

Naast Ajax en Bayern München hebben veertien andere topteams zich gekwalificeerd voor de achtste finales van het miljardenbal.

Situatie in Groep A t/m H

In Groep A zijn Atlético Madrid en Borussia Dortmund door naar de achtste finales. Dortmund won dinsdag met 2-0 bij AS Monaco en sleepte daarmee de eerste plaats binnen.

FC Barcelona was vòòr dinsdagavond al winnaar van Groep B. Inter verslikte zich in het reeds uitgeschakelde PSV en speelde thuis met 1-1 gelijk. Omdat Tottenham Hotspur ook een punt pakte, op bezoek bij Barça, en de Londeren betere onderlinge resultaten hebben tegen Inter, ging Spurs aan de haal met de tweede plek.

De situatie in Groep C was tot de laatste speelronde bloedstollend spannend. Liverpool won dinsdag in eigen huis met 1-0 van SSC Napoli en zo plaatste de verliezend finalist van vorig seizoen zich voor de achtste finales. Liverpool eindigde op de tweede plek, achter Paris Saint-Germain.

Over Groep D kunnen we het kort houden. FC Porto werd met kop en schouders groepswinnaar, met 16 punten uit zes duels. Ook Schalke 04, dat in de Bundesliga zo moeizaam draait, was na speelronde vijf al zeker van kwalificatie.

Groep E dan, de groep van Bayern München en Ajax. De Amsterdammers leverden een grandioze prestatie door zich binnen vijf wedstrijden te plaatsen voor de volgende ronde. De groep winnen was de kers op de taart geweest, maar Ajax slaagde er niet in een thuiszege te boeken op Bayern. Ajax eindigde daardoor op de tweede plek in de poule, waardoor het tijdens de loting gekoppeld zal worden aan een van de groepswinnaars.

Premier League-koploper Manchester City pakte in Groep F de eerste plek met dertien punten uit zes duels. Olympique Lyon speelde in de laatste groepswedstrijd met 1-1 gelijk bij Shakhtar Donetsk en eindigde daarmee op de tweede plek.

Manchester City is al geplaatst en wil dit seizoen éindelijk hoge ogen gooien in Europa

Champions League-houder Real Madrid was in Groep F na vijf groepsduels al zeker van de winst. De Koninklijke verloor de laatste groepswedstrijd van CSKA Moskou. Real eindigde uiteindelijk op twaalf punten, drie punten meer dan nummer twee AS Roma, dat na vijf duels ook al door was. De Romeinen verloren de laatste wedstrijd overigens ook, met 2-1 bij Viktoria Plzen.

In Groep H ging Juventus (12 punten) aan de haal met de eerste plek, ondanks een nederlaag in de zesde wedstrijd bij Young Boys. Omdat ook Manchester United (10 punten) verloor (met 2-1 bij Valencia) eindigde de Oude Dame als groepswinnaar.

Door naar de achtste finales: Ajax, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Paris Saint-Germain, FC Porto, Real Madrid, AS Roma, Schalke 04, Tottenham Hotspur en Olympique Lyon.

Mogelijke tegenstanders Ajax: Borussia Dortmund, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid en Juventus.

Loting en speeldata

De loting voor de achtste finales wordt zoals gezegd verricht op 17 december, in Nyon (Zwitserland). Het exacte aanvangstijdstip van de loting is nog onbekend. Op de website van de UEFA is de loting te zien en in een liveblog op VoetbalPrimeur zullen alle ontwikkelingen ook van minuut tot minuut worden bijgehouden.

De acht groepswinnaars zijn tijdens de loting 'geplaatst' en treffen in de achtste finales een tegenstander die op de tweede plaats is geëindigd. Bijkomend voordeel daarbij: de nummers één beginnen met een uitwedstrijd en spelen de return dus in eigen stadion.

De achtste finales staan gepland voor februari. In week 7, op 12 en 13 februari, en in week 8, op 19 en 20 februari, worden de heenwedstrijden afgewerkt. Op 5 en 6 maart (week 10) en 12 en 13 maart (week 11) volgen de returns.

De loting voor de kwartfinales en de halve finales volgt op vrijdag 15 maart. De wedstrijden in de kwartfinale staan in april op het programma (zie schema onder), de halve finales worden op 30 april en 1 mei (heenduels) en op 7 en 8 mei afgewerkt. De Champions League-finale vindt dit seizoen in Madrid plaats, op zaterdag 1 juni.

Achtste finales: 12/13 februari + 19/20 februari en 5/6 maart + 12/13 maart
Kwartfinales: 9/10 april + 16/17 april
Halve finales: 30 april/1 mei + 7/8 mei
Finale: 1 juni in het Wanda Metropolitano-stadion in Madrid