Zoveel is de selectie van Ajax waard: De Jong, De Ligt en Onana grootste stijgers

Zoveel is de selectie van Ajax waard: De Jong, De Ligt en Onana grootste stijgers

Gepubliceerd: vrijdag 28 december 2018 om 17:00vr 28-12-2018 om 17:00

Laatste update: vrijdag 28 december 2018 om 18:48vr 28-12-2018 om 18:48

De marktwaarde van de selectie van Ajax is de afgelopen maanden met 69,5 miljoen euro gestegen. De selectie van de Amsterdammers wordt nu op een waarde van 370,20 miljoen euro geschat, zo blijkt uit de nieuwste update van Transfermarkt.

Transfermarkt keek naar de marktwaarden van alle 495 Eredivisie-spelers. 'Op basis van verschillende variabelen en inschattingen uit de community door de geregistreerde gebruikers van Transfermarkt vonden er in totaal 142 opwaarderingen en 105 afwaarderingen van spelersmarktwaarden plaats', zo laat Transfermarkt op de eigen website weten. De selectie van Ajax vertegenwoordigt van alle Eredivisie-ploegen de hoogste marktwaarde.

De drie grootste stijgers
Bij de Amsterdammers stijgen Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt het meest in waarde. Dat is niet geheel verrassend, aangezien de twee Ajax-talenten worden gelinkt aan ploegen uit de Europese top. Bovendien had Transfermarkt in gesprek met VoetbalPrimeur al aangekondigd dat het Ajax-duo een flinke opwaardering zou krijgen.

De grootste stijger is De Jong, wiens marktwaarde met twintig miljoen groeit naar zestig miljoen euro. Begin deze maand meldde De Telegraaf dat De Jong voor 75 miljoen euro naar Paris Saint-Germain verkast, maar ook nadien blijft het gonzen van de geruchten. Ook FC Barcelona wordt nog altijd veelvuldig in verband gebracht met de middenvelder, wiens zaakwaarnemer Ali Dursun verwacht dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van De Jong. "Ik denk dat de keuze mogelijk in de komende weken wordt gemaakt", zei hij vorige week nog.

Lees ook: Giga-verschil van 131 miljoen (!) tussen Ajax en PSV: 'De Ligt gaat stijgen, hoor'

De Ligt stijgt met vijftien miljoen euro iets minder hard, maar is met 65 miljoen euro wel de waardevolste speler van de Eredivisie. Hoewel de naam van De Ligt iets minder in het geruchtencircuit circuleert dan die van teamgenoot De Jong, wordt ook zijn naam regelmatig in verband gebracht met clubs uit de Europese top. Onder meer FC Barcelona, Juventus en Manchester United worden genoemd.

Ook de geschatte marktwaarde van André Onana stijgt flink. De Kameroense goalie maakt dit seizoen indruk onder de lat bij de Amsterdammers en heeft met zijn 22 jaar nog een hele toekomst voor zich. De geschatte marktwaarde van Onana stijgt met tien miljoen naar 28 miljoen euro. Olympique Marseille deed afgelopen zomer al een 'concreet bod' op de goalie, maar Ajax wilde niet meewerken aan een transfer. Onlangs werd de sluitpost in verband gebracht met Tottenham Hotspur en ook over een terugkeer naar FC Barcelona werd al eens voorzichtig gesproken.

Verdere stijgers
Voor de meeste jonge spelers die dit seizoen een vaste waarde zijn in Ajax 1, geldt dat hun marktwaarde stijgt. In de verdediging zijn Noussair Mazraoui (+6 naar twaalf miljoen) en Nicolas Tagliafico (+4 naar twintig miljoen) meer waard geworden. Ook de geschatte marktwaarde van Rasmus Kristensen (+0,5 naar 2,5 miljoen euro) is omhoog gegaan.

Van de middenvelders stijgen naast Frenkie de Jong ook Hakim Ziyech (+5 naar 35 miljoen euro) en Donny van de Beek (+2 naar twintig miljoen euro) in waarde. Voorin is de dit seizoen van een blessure herstelde Kasper Dolberg (+5 naar zeventien miljoen) de grootste stijger. Daarnaast stijgt ook de marktwaarde van Dusan Tadic (+3 naar achttien miljoen).

Twee dalers
In de selectie van de Amsterdammers nemen twee spelers in transferwaarde af. Klaas-Jan Huntelaar is met zijn 35 jaar op leeftijd en daalt met 0,5 miljoen naar een geschatte marktwaarde van 1 miljoen euro. Vaclav Cerny moet 0,25 miljoen van zijn marktwaarde inleveren: de waarde van de blessuregevoelige Tsjech wordt nu op 1,25 miljoen euro geschat.

Keepers
André Onana: 28 miljoen (+10)
Kostas Lamprou: 1 miljoen (-)

Verdedigers
Matthijs de Ligt: 65 miljoen (+15)
Daley Blind: 18 miljoen (-)
Maximillian Wöber: 8 miljoen (-)
Perr Schuurs: 2 miljoen (-)
Nicolas Tagliafico: 20 miljoen (+4)
Daley Sinkgraven: 2,5 miljoen (-)
Mitchel Bakker: 500.000 (-)
Noussair Mazraoui: 12 miljoen (+6)
Joël Veltman: 5 miljoen (-)
Rasmus Kristensen: 2,5 miljoen (+0,5)

Middenvelders
Carel Eiting: 4 miljoen (-)
Lasse Schöne: 3 miljoen (-)
Frenkie de Jong: 60 miljoen (+20)
Donny van de Beek: 20 miljoen (+2)
Ryan Gravenberch: 5 miljoen (-)
Dani de Wit: 1 miljoen (-)
Hakim Ziyech: 35 miljoen (+5)
Zakaria Labyad: 6 miljoen (-)

Aanvallers
Dusan Tadic: 18 miljoen (+3)
Hassane Bandé: 7,5 miljoen (-)
Dennis Johnsen: 1,25 miljoen (-)
David Neres: 25 miljoen (-)
Vaclav Cerny: 1,25 miljoen (-0,25)
Kasper Dolberg: 17 miljoen (+5)
Klaas-Jan Huntelaar: 1 miljoen (-0,5)
Kaj Sierhuis: 700.000 (-)

Totale waarde oktober: 300.450.000
Totale waarde december: 370.200.000 (+69.500.000)

Bron: Transfermarkt

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws