Stop met zeiken op de VAR en kijk eens in de spiegel, trainers en spelers

Stop met zeiken op de VAR en kijk eens in de spiegel, trainers en spelers

Gepubliceerd: dinsdag 12 februari 2019 om 12:45di 12-02-2019 om 12:45

Laatste update: dinsdag 12 februari 2019 om 13:39di 12-02-2019 om 13:39

OPINIE - Zeiken en commentaar leveren op de videoscheidsrechter is de normaalste zaak van de wereld geworden. Zelfreflectie is nu eenmaal een zeldzaam verschijnsel in de voetballerij. 

Afgelopen zondag gelezen, direct na de clash tussen PSV en FC Utrecht waarbij beide teams een strafschop werd onthouden en op televisie en social media de VAR voor de zoveelste keer dit seizoen de volle laag kreeg: we zeggen ook niet dat een Ferrari een slechte auto is als iemand zonder rijbewijs dat ding in puin rijdt. Spijker op z'n kop natuurlijk: als voetballer, trainer of analist hoor je er tegenwoordig niet bij wanneer je géén kritiek spuit op de VAR, maar waarom kijkt niemand eens verder dan zijn neus lang is? De videoscheids is een geweldige verrijking die, logisch lijkt mij, tijd nodig heeft om optimaal te functioneren. 

Het geklaag over de VAR wordt gevoed door conservatieve types als Willem van Hanegem en Dick Advocaat, die blijkbaar liever alles bij het oude laten en een vervlogen tijdperk vol geniepig geschop en geknijp romantiseren. Tuurlijk, er gaat dit seizoen (te) veel mis, maar geef het een kans, leg je er bij neer dat de VAR nu eenmaal in de kinderschoenen gaat- en ga met de KNVB constructief nadenken over manieren om het systeem te optimaliseren en transparanter te krijgen. 

Nee, liever jammeren profs en coaches continu over het onrecht dat ze is aangedaan. De scheidsrechters stapelen fout op fout en over hun eigen gebreken en missers hoor je zelden iets. Zelfreflectie is in de voetballerij nu eenmaal ver te zoeken. De schuld bij een ander leggen is natuurlijk ook veel comfortabeler. Wat ik oprecht niet snap: hoe verkoop je dat aan jezelf, altijd maar zeiken op de arbitrage, en ondertussen sans gêne voortdurend onsportief gedrag vertonen op en naast het veld? 

Het gekanker en gescheld van trainers richting de vierde man is het állerergste. Onfatsoenlijk en ook nog eens compleet nutteloos. Ik heb dat nooit begrepen. Dan de voetballers zelf: tegenstanders kaarten aansmeren door overdreven naar de grond te gaan. Vragen om geel of rood. Blessures faken. Altijd maar weer dat gesjor aan elkaars shirt. Na werkelijk élke beslissing van de scheidsrechter schreeuwend protesteren. Keepers die minutenlang tijdrekken. Steeds maar weer die bal eventjes wegtikken. 

Kijk eens in de spiegel, Eredivisie-profs, en leg je er bij neer dat het voetbal dankzij de VAR uiteindelijk oneindig veel leuker, aantrekkelijk, eerlijker en minder irritant wordt. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

We zijn ook benieuwd naar jouw kijk – dus laat je stem horen in de comments.

Lees meer over: Eredivisie

Poll

Ben jij enthousiast over de VAR?

(1221 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws