Volledige spelersgroep van Argon boycot trainer na racistische uitlatingen

Volledige spelersgroep van Argon boycot trainer na racistische uitlatingen

22-02-2019 21:37
76

De spelersgroep van amateurclub Argon weigert verder te gaan met hoofdtrainer Ron van Niekerk. Van Niekerk heeft zich vorige week racistisch uitgelaten tegenover een donkere speler van de Amsterdamse club WV-HEDW, de tegenstander in de eerste klasse. "Ga je wassen, zwarte lul", zou hij gezegd hebben.

Een aantal spelers gaf aan niet meer voor Argon te willen spelen. Inmiddels is de hele spelersgroep er klaar mee, meldt het Algemeen Dagblad. Van Niekerk zou zich al eerder racistisch hebben uitgelaten.

"Ik ben zelf donker en kan niet meer onder deze trainer spelen", vertelt speler Joceline De Sa aan Hart van Nederland. "Niemand zou mij dan nog serieus nemen en ik zou mezelf ook belachelijk maken. Ik voetbal hier al mijn hele leven, het is een hele warme club. Maar ik kan niet blijven en dat doet pijn, heel veel pijn."

Zaterdagmiddag wordt er gespeeld tegen Roda'46. Dan moet duidelijk zijn of Argon gehoor geeft aan het verzoek van de spelersgroep om te stoppen met Van Niekerk. "Ook ik heb begin dit seizoen gehoord dat hij racistische dingen zei tijdens de training", vertelt Augustine Yeboah aan het AD.

"Wat Epi (teamgenoot, red.) ook al zei over dat de buitenlanders alle spullen moesten opruimen na de training; we konden het niet geloven. Zaterdag tegen WV-HEDW is het geëscaleerd. Daarna wachtte ik op zijn ontslag, maar het kwam niet."

Argon heeft Van Niekerk op de vingers getikt en hem een tweede kans gegeven, maar dat was nog voor de beslissing van de volledige spelersgroep om niet meer onder Van Niekerk te spelen. De trainer geeft tegenover het AD aan dat hij over enkele weken met een reactie komt.