Waarom '10' de beste positie is voor Van de Beek en Ten Hag niet om hem heen kan

Waarom '10' de beste positie is voor Van de Beek en Ten Hag niet om hem heen kan

18-03-2019 10:45 Laatste update: 10:47
47

Ajax verspeelde dure punten op bezoek bij AZ: 1-0. Donny van de Beek was één van de spelers die de aansluitingstreffer(s) op zijn schoen had. Een analyse over Van de Beek als aanvallende middenvelder bij Ajax.

Door Koen Bloks

Dat de nummers in een formatie niets meer zijn dan de nummers in een telefoonboek, bewijst de rol die Van de Beek bij Ajax krijgt. De speler staat op papier op de '10'-positie in een 4231-formatie, maar laat zich over het hele veld zien. Ook heeft Van de Beek dit seizoen al meerdere keren minuten als controleur gemaakt. Dit gebeurde alleen in wedstrijden waarin Lasse Schöne en Frenkie de Jong afwezig of moegestreden waren. In de rol van aanvallende middenvelder schoot Van de Beek al twaalf keer raak. Ook in de wedstrijd tegen AZ bleek dat de '10'-positie veel beter bij hem past.

Het verdedigen
In omschakelmomenten reageerde Van de Beek passief. Dit gold ook voor aanvallers die om hem heen stonden. Alle verdedigende druk kwam daarom op zowel Schöne als De Jong te liggen. Pas wanneer de directe tegenstander van Van de Beek zich met aanvallen ging bemoeien, kwam de middenvelder hulp bieden. Ook stelde de aanvallende middenvelder zich in verdedigend opzicht niet altijd even goed op om de belangrijkste passlijnen te blokken.

Het heeft te maken met zijn focus op zijn directe tegenstander in plaats van het bieden van hulp door het positioneren in de zone. Doordat Schöne en De Jong weinig ondersteuning kregen, kon AZ het vaak van afstand proberen. Pas wanneer Ajax de bal dichtbij Van de Beek verloor, schakelde de middenvelder snel om.



Donny van de Beek stelt zich in verdedigend opzicht niet goed op. Op foto 1 ligt de focus van Van de Beek op (directe) tegenstander Adam Maher, terwijl de pass naar Maher veel minder gevaarlijk zou zijn dan die op Fredrik Midtsjö. Ook op foto 2 haalt Van de Beek – na vanaf rechts aan te komen stormen – de pass er niet uit. Opnieuw krijgt AZ de mogelijkheid om in alle vrijheid te schieten.

De opbouw
In de wedstrijd tegen PEC bleek al dat Van de Beek geen middenvelder is die De Jong kan doen vergeten. De middenvelder heeft niet de kwaliteiten om het spel naar zich toe te trekken. Van de Beek kent zijn kwaliteiten, die vooral op het gebied van loopacties en inzicht liggen.

Van de Beek is in de opbouw bezig met het creëren van ruimtes en het zaaien van twijfel bij de tegenstander. De scorende middenvelder komt zelden aan de bal, maar zorgt wel dat medespelers de ruimte krijgen. Van de Beek kruipt achter zijn directe tegenstander en loert op het fungeren als 'derde man'. Deze term wordt gebruikt als een pass van speler A naar B gaat, en speler C (vaak Van de Beek) de bal van speler ontvangt.





Donny van de Beek in de opbouw in actie: positie kiezen achter de mandekker, uitwijken naar de zijkant zodat creatieve spelers aan de bal kunnen komen en voor twijfel bij de tegenstander zorgen. Via het principe 'derde man' is de speler mét bal van waarde.

De aanval
In aanvallend opzicht, de derde fase, is Van de Beek met zijn positionering en loopacties opnieuw belangrijk in het zorgen voor afleiding en verwarring bij de tegenstander. De speler houdt ervan om vooral verdedigers aan zich te binden en uit positie te laten bewegen. Soms is alleen de focus van een verdediger al genoeg om te zorgen dat hij een paar seconden later te laat bij de bal komt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Vlaar in het voorbeeld hieronder.

Een andere kracht van Van de Beek is de loopactie achter de laatste man. Samen met David Neres is hij vrijwel de enige speler die deze loopacties bij Ajax maakt. Ondanks het gebrek aan topsnelheid zorgen zijn inzicht en het positioneren achter zijn mandekker in de opbouw ervoor dat de speler ruim op tijd in het zestienmetergebied kan arriveren. Op deze manier heeft de aanvallende middenvelder al meerdere doelpunten weten te maken.





Op foto 1 zorgt Donny van de Beek ervoor dat Vlaar zich op hem focust. Na een snelle combinatie is het Neres die op snelheid achter de laatste lijn terechtkomt omdat Vlaar hem niet meer kan afstoppen (foto 2). Daarnaast  speelt Van de Beek met veel diepte om zelf in scoringpositie te komen.

Hoe aanvallender Ajax kan spelen en hoe vaker het in fase drie (de aanval) terecht kan komen, hoe belangrijker de speler voor zijn team kan zijn. Van de Beek had tegen AZ opnieuw de kans om voor de gelijkmaker te zorgen: een kopbal werd van de lijn gehaald en in de slotfase ging hij te wild met een kans om (foto 4D). Ook tegen Benfica en Bayern München (op de paal) ging de aanvallende middenvelder op een belangrijk moment onrustig om met een kans. In dat opzicht heeft Davy Klaassen een streepje voor, terwijl Van de Beek veel meer van waarde is voor zijn ploeggenoten en het spel van Ajax. Daarmee kan Ten Hag op dit moment niet zonder de positionering en loopacties van Van de Beek om zijn creatieve spelers te laten excelleren.


De slimme loopactie van Van de Beek in beeld zodat Tadic de assist op Neres kan verzorgen.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.

No Poll