'Kunstgraspionier' Ajax: 'We hadden er toen absoluut hoge verwachtingen van'

'Kunstgraspionier' Ajax: 'We hadden er toen absoluut hoge verwachtingen van'

Gepubliceerd: donderdag 21 maart 2019 om 18:43do 21-03-2019 om 18:43

Ajax legde de basis voor kunstgras in Nederland, blijkt uit een interview met voormalig voorzitter Michael van Praag uit 2001 dat in de woensdageditie van Voetbal International is aangehaald. De huidige KNVB-voorzitter, die binnenkort afzwaait, was vol optimisme over de ontwikkeling van de rubberen ondergrond.

De Amsterdammers hadden sinds de verhuizing naar de Johan Cruijff Arena grote moeite om het veld te onderhouden en moesten vrijwel maandelijks hun grasmat vervangen. Ajax overwoog dan ook serieus om tijdens het seizoen 2001-2002 een kunstgrasmat aan te leggen in de Arena. "Binnen vijf jaar hebben we kunstgras. Daar durf ik een kist champagne om te verwedden", liet Van Praag in 2001 weten.

Toenmalig algemeen directeur Arie van Eijden reageert achttien jaar later op de uitlatingen van Van Praag. "Absoluut hadden we er toen bij Ajax hoge verwachtingen van", laat hij weten aan VI. "Al in de jaren tachtig legde Ajax een kunstgrasveld aan bij De Meer. In De Arena zaten we ook nog eens met het probleem dat er door concerten dubbel gebruik moest worden gemaakt van het veld."

De woorden van Van Praag bleken echter geen profetische te zijn: Ajax bleef op natuurgras spelen. "Er zijn in de loop der jaren goede alternatieven gekomen, zoals het lampensysteem en hybride gras, waardoor natuurgras veel steviger werd", verklaart de huidige voorzitter van de raad van commissarissen van Almere City. "Door alle ontwikkelingen verdween kunstgras bij Ajax naar de achtergrond."

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Stelling: kunstgras moet zo snel mogelijk afgeschaft worden

(9182 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws