Spelersrapport: Wijnaldum, Depay, De Jong en Babel uitblinkers, Bergwijn dissonant

Spelersrapport: Wijnaldum, Depay, De Jong en Babel uitblinkers, Bergwijn dissonant

21-03-2019 22:45
94

De kwalificatie voor het EK van 2020 is officieel begonnen voor Oranje. De mannen van bondscoach Ronald Koeman mochten het donderdagavond in De Kuip opnemen tegen Wit-Rusland en beleefde een vrijwel rimpelloze avond: 4-0 gaf het scorebord na afloop aan. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Jasper Cillessen – 6: Viel voor rust op door een matige inspeelpass. Wit-Rusland strafte het niet af, Duitsland zou dat (waarschijnlijk) wel doen. In de tweede helft moest hij één keer in actie komen, maar redde hij bijzonder knap op een pegel van Igor Stasevich. Zal toch echt 

Denzel Dumfries – 6,5: Kon naar hartenlust opkomen op rechts, maar deed dat gedoseerd. Uit één van de gevaarlijke voorzetten die de PSV'er afleverde, viel de 2-0 van Georginio Wijnaldum. Oogde na rust niet helemaal fris en werd na ruim een uur gewisseld.

Matthijs de Ligt – 6,5: Na een kwartier spelen kwam hij één op één met Stasevich, maar won hij het duel glansrijk. Eén keer werd hij in de zestien meter dolgedraaid door Anton Putilo, maar toen schoot collega Virgil van Dijk hem te hulp. Na rust leek hij zijn concentratie wat te verliezen en slopen er meer slordigheidjes in zijn spel.

Virgil van Dijk – 7: Eén klein slippertje na een half uur spelen, maar dat loste hij zelf weer op. Verder moest hij alleen ingrijpen bij het bovengenoemde moment met De Ligt. Just another day at the office voor de duurste verdediger ter wereld, die in de slotfase nog zijn doelpuntje meepakte.

Daley Blind – 6: Bereidde de 1-0 voor door prima vooruit te verdedigen en de bal binnen te houden. Verder kwam Blind niet veel in het stuk voor: verdedigend nauwelijks uitgedaagd, offensief niet veel bijgedragen.

Marten de Roon – 5,5: Is er vooral om te stofzuigen en gaten dicht te lopen, maar valt in balbezit enigszins uit de toon. De controleur uit Zwijndrecht had pech dat hij geel kreeg voor een perfecte tackle op de bal en werd tijdens de rust gewisseld.

Georginio Wijnaldum – 8,5: De 2-0 was exemplarisch voor de wedstrijd die hij speelde: Wijnaldum stuurde Dumfries weg op rechts, denderde het strafschopgebied binnen en rondde af. De onvermoeibare Liverpool-middenvelder stond aan het begin én aan het einde van de meeste Oranje-aanvallen.

Frenkie de Jong – 7,5: Dartelde over het middenveld en bracht analist Rafael van der Vaart in vervoering met enkele subtiele passjes. We zouden bijna vergeten dat de man uit Arkel twee jaar geleden nog tegen Achilles '29 speelde.

Steven Bergwijn – 5: De venijnige – al dan niet onbewuste – overtreding op de enkel van Yuri Kovalev was het meest opvallende wapenfeit van de PSV'er. Bergwijn verkeerde tijdens de vorige interlandperiodes in de vorm van zijn leven, maar kon zich donderdag nauwelijks onderscheiden.

Memphis Depay – 9: Wilde zich graag bewijzen na een paar moeizame maanden bij Olympique Lyon en haalde al na vijftig seconden zijn gram. Messcherp bij een dramatische terugspeelbal van Igor Shitov en knap afgerond met de buitenkant. In het vervolg van de wedstrijd was hij constant aanspeelbaar en nauwelijks van de bal te krijgen. Bereidde de 2-0 van Wijnaldum voor met een oogstrelende hakbal.

Ryan Babel – 7,5: De eerder genoemde Shitov had sowieso geen fijne avond: de rechtsback werd in de eerste helft aan alle kanten voorbijgelopen door Babel. De sleet zit er nog niet op bij de 32-jarige nestor van Oranje, die na een uur spelen mocht uitrusten in de dug-out.

Invallers:

Davy Pröpper – 6,5: Viel tijdens de rust in voor De Roon, op het moment dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Voetbalde lekker mee, maar presenteerde zich niet als een onbetwiste basisspeler.

Quincy Promes – 6,5: Verving Babel als linksbuiten, maar moest de wedstrijd uitspelen als rechtsback na het uitvallen van Kenny Tete. Deed dat zeker niet onverdienstelijk.

Kenny Tete – x: Moest het laatste kwart van de wedstrijd volmaken als vervanger van Dumfries, maar viel al na veertig seconden zelf geblesseerd uit. Speelde uiteraard te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)