Tussenrapport AZ: topjaar afgesloten met cruciale examens op 12 en 15 december

Tussenrapport AZ: topjaar afgesloten met cruciale examens op 12 en 15 december

29-10-2019 16:30
58

Na de schitterende 6-0 tegen Astana en de spectaculaire 0-4 in Eindhoven - PSV's eerste thuisnederlaag in ruim drie jaar - kunnen we er niet meer omheen: AZ is dit seizoen een titelkandidaat. De ploeg van trainer Arne Slot speelt misschien wel het leukste voetbal van alle Eredivisie-clubs en combineert dat met aansprekende resultaten, terwijl men niet eens in het eigen stadion kan spelen. Tijd voor een tussenrapport!

Transferzomer
Zoals altijd kwam er in Alkmaar meer binnen dan er uitgegeven werd. Dat was grotendeels de verdienste van Guus Til, de nieuwe recordaankoop van Spartak Moskou. De overbodige Marko Vejinovic vertrok voor een bescheiden transfersom naar het Poolse Arka Gdynia en de transfervrije smaakmaker Adam Maher ging met trainer John van den Brom mee naar FC Utrecht. Verder bleef de getalenteerde selectie redelijk bij elkaar.

Ook qua inkomende transfers bleef het rustig. Jordy Clasie kwam transfervrij naar Alkmaar en Dani de Wit werd eind augustus opgepikt bij buurman Ajax om het vertrek van Til op te vangen. Met coming men als Yukinari Sugawara, Zakaria Aboukhlal en Hakon Evjen – die zich in 2020 zal melden bij AZ – werd bovendien geïnvesteerd in de toekomst.

Hoogtepunt
Het was tijdens de voorbije seizoenen onder Van den Brom de grootste frustratie van de Alkmaarders: het maar niet kunnen winnen van de traditionele topclubs. Afgelopen voorjaar was er al een kentering te zien, getuige de thuiszeges op PSV en Ajax. Dit seizoen waren Slot en zijn ploeg in De Kuip én in het Philips Stadion heer en meester.

En wat te denken van de resultaten in Europa? De thriller tegen Royal Antwerp FC is er eentje voor in de geschiedenisboeken, net als de tennisuitslag tegen FK Astana. Dat Manchester United met een B-ploeg begon tegen AZ en uiteindelijk toch maar Marcus Rashford en Jesse Lingard in liet vallen, is ook een groot compliment voor de Alkmaarders.

Dieptepunt
Natuurlijk waren de nederlagen tegen Vitesse en sc Heerenveen en de remises tegen FC Groningen en Willem II – beiden drie dagen na een Europese wedstrijd – vervelend, maar het grootste dieptepunt is natuurlijk het instorten van het stadiondak. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen op 10 augustus, maar AZ zal zijn thuiswedstrijden voorlopig in Den Haag moeten blijven spelen. Dit gaat vermoedelijk niet zonder financiële en commerciële consequenties blijven...

Uitblinker
Eigenlijk kunnen we het hele basiselftal van AZ hier benoemen. Calvin Stengs en Myron Boadu zijn ijzersterk teruggekomen van zware blessures en solliciteren nu al naar een Oranje-oproep. Teun Koopmeiners is al op zijn 21ste de aanvoerder en zorgt samen met Fredrik Midtsjo voor balans. De twee jaar jongere Owen Wijndal miste tot aan PSV-uit geen minuut en maakt grote indruk als linksback. Doelman Marco Bizot is een stabiele factor en heeft in alle competities al dertien keer de nul gehouden dit seizoen. Uiteraard verdient ook trainer Slot een groot compliment, zeker als je bedenkt dat hij pas aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bezig is.

Dissonant
Diezelfde Slot had al vroeg in het seizoen zijn ideale elf gevonden, waardoor een aantal spelers voorlopig buiten de boot is gevallen. Clasie was in 2014 nog actief op het WK, maar moet het vijf jaar later vooral hebben van invalbeurten bij AZ. Ferdy Druijf maakte er vorig seizoen 29 in de Keuken Kampioen Divisie, maar komt er voorlopig niet aan te pas in het eerste elftal. Thomas Ouwejan heeft de concurrentiestrijd met Wijndal verloren. En als Ron 'Beton' Vlaar en Pantelis Hatzidiakos beiden fit zijn, moet de kersvers Grieks international meestal op de bank beginnen.

Prognose
AZ kan zich vlak voor de winterstop opmaken voor een belangrijk examen: op donderdag 12 december wacht een uitwedstrijd tegen Manchester United, drie dagen later is Ajax de tegenstander. Ook de uitwedstrijd tegen FC Utrecht op zaterdag 23 november is traditiegetrouw een lastige. Het is echter zeker niet ondenkbaar dat AZ voor de winterstop nog in kan lopen op de koploper. Als de relatief smalle selectie van Slot gevrijwaard blijft van blessures en schorsingen, kunnen er héél mooie dingen gaan gebeuren.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)