Van der Vaart: 'Bij rust zei ik dat Wesley gewisseld moest worden, floepte eruit'

Van der Vaart: 'Bij rust zei ik dat Wesley gewisseld moest worden, floepte eruit'

25-12-2019 10:27
70

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk raakten bij het Nederlands elftal bevriend en zijn na het beëindigen van hun carrière een tv-duo geworden. De vijftigjarige oud-spits uit Steenbergen en de veertien jaar jongere ex-spelmaker zijn regelmatig samen te zien bij de NOS.

De twee schuiven regelmatig aan bij Studio Voetbal en staan vaak samen langs de lijn bij het Nederlands elftal. Van der Vaart had aanvankelijk nog moeite met zijn rol als analist, omdat hij zijn oordeel moest vellen over oud-ploeggenoten. Zo stond hij op 31 augustus 2017 in het Stade de France, toen Oranje werd overlopen door Frankrijk. "Wesley Sneijder speelde op 10 en dat liep niet. Nederland werd daar overlopen door die atletische Fransen. In de rust heb ik gezegd dat Wesley gewisseld moest worden", vertelt hij in de kerstspecial van Voetbal International. "Het floepte eruit."

Van der Vaart had daar direct spijt van. "Omdat Wesley een maatje van me is. Nu iedereen van mijn generatie zo ongeveer is gestopt als speler, heb ik dat niet meer", aldus de linkspoot, die onlangs officieel afscheid nam met een testimonial in Hamburg. "De huidige lichting internationals bestaat uit harstikke leuke gasten, maar in mijn oordeel over hen voel ik hem helemaal vrij. Dat is beter."

Van Hooijdonk verbond zich vorig seizoen enige tijd aan NAC Breda en kon niet vrijuit spreken. De oud-spits wijst echter naar Johan Derksen, die volgens Van Hooijdonk 'ongegeneerd uit de school klapte' over Johan Cruijff. "Een man met wie hij tientallen jaren goed contact had. Die zich niet meer kan verweren. Derksen zal wel trots zijn, dat hij onafhankelijk van geest is op zo'n moment. Nou, ik ben blij dat ik níét onafhankelijk van geest ben op deze manier. Zo wil ik niet zijn."