EK-watch: indrukwekkende statistiek Van Dijk, De Ligt-koers stijgt, geen Frenkie

EK-watch: indrukwekkende statistiek Van Dijk, De Ligt-koers stijgt, geen Frenkie

13-01-2020 10:15 Laatste update: 11:18
24

De Eredivisie komt komend weekend pas op gang, maar in het buitenland wordt alweer volop gevoetbald. In de aanloop naar het EK volgt VoetbalPrimeur de verrichtingen van de Oranje-internationals op de voet. Welke buitenkansjes komen er in aanmerking voor een plek in de selectie van Ronald Koeman, en wie kampt er met problemen richting het toernooi? Vandaag: de eerste editie van de EK-watch.

Cillessen op de bank bij Valencia
Het Valencia van Jasper Cillessen speelde woensdagavond de halve finale van de Supercopa tegen Real Madrid (1-3), maar de eerste doelman van het Nederlands elftal kwam weer niet in actie. Geluk bij een ongeluk: Jaume Domenech, die de voorkeur krijgt nadat Cillessen begin december geblesseerd raakte, blunderde opzichtig. Mogelijk kiest Valencia-trainer Albert Celades aanstaande zondag tegen Real Mallorca weer voor Cillessen.

Tweede, derde en vierde Oranje-keepers Jeroen Zoet, Marco Bizot en Kenneth Vermeer waren afgelopen week op trainingskamp met respectievelijk PSV, AZ en Feyenoord. Vermeer schijnt bezig te zijn met een transfer naar LA Galaxy uit de Verenigde Staten. Tim Krul, doelman van Premier League-hekkensluiter Norwich City, kreeg zaterdag vier goals om de oren tegen Manchester United (4-0).

Indrukwekkende statistiek Van Dijk
Virgil van Dijk speelde net als Georginio Wijnaldum negentig minuten in de Engelse topper tussen Tottenham Hotspur en Liverpool. Vooral Van Dijk maakte weer veel indruk. Veelzeggend: Liverpool kreeg op 4 december 2019 (!) voor het laatst een doelpunt tegen in de Premier League.

'Engelse' Oranje-internationals winnen niet
Bij Bournemouth maakte Nathan Aké zijn rentree na blessureleed. Daar zal de verdediger weinig plezier aan hebben beleefd. Laagvlieger Watford was met 0-3 te sterk, waardoor Bournemouth onder de degradatiestreep is beland. In de Premier League-clash tussen Aston Villa en Manchester City kreeg Anwar El Ghazi een pak op de broek (1-6). Wél tekende de tweevoudig Oranje-international vanaf de penaltystip voor de eretreffer.

Jetro Willems (Newcastle United) en Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion) speelden afgelopen weekend hun respectievelijk achttiende en negentiende competitiewedstrijd van het seizoen. Winnen deden ze niet: Newcastle speelde gelijk tegen Wolverhampton Wanderers (1-1), terwijl Brighton verloor van Everton (1-0). Crystal Palace-back Patrick van Aanholt wacht nog op zijn eerste optreden van 2020. Hij kampt met een hamstringblessure.

De Ligt ziet kansen stijgen
In Italië was er goed nieuws rond Matthijs de Ligt. De twintigjarige verdediger ontbrak voor de zevende wedstrijd op rij in de basis bij Juventus, maar mocht snel invallen en was belangrijk in de 1-2 zege op AS Roma. Ook de Italiaanse pers was lovend. Door de knieblessure van Merih Demiral lijkt De Ligt voorlopig weer verzekerd van een basisplaats.

Stefan de Vrij (Internazionale) stond zaterdagavond tegenover Marten de Roon en Hans Hateboer (Atalanta Bergamo). Het resultaat: een 1-1 gelijkspel. Daarmee mocht De Vrij niet klagen. De drie Nederlanders speelden allemaal negentig minuten. Dat kan niet gezegd worden van Justin Kluivert. De aanvaller is sinds begin december uit de roulatie met een hamstringblessure en zat ook tijdens Roma - Juventus niet bij de wedstrijdselectie. Het is onduidelijk wanneer Kluivert weer in actie kan komen.

Geen voetbal voor Frenkie, Luuk breekt ban
Frenkie de Jong beleefde een voetballoos weekend, nadat hij met FC Barcelona door Atlético Madrid werd uitgeschakeld in de halve finale van de Supercopa. Rustig was het desondanks niet: trainer Ernesto Valverde staat zwaar onder druk bij Barça. De Jong mist de eerstvolgende competitiewedstrijd (Granada-thuis) door zijn rode kaart van anderhalve week geleden tegen Espanyol. Luuk de Jong vond zondagmiddag in het bekerduel van Sevilla met vierdeklasser UM Escobedo (0-5) na twee 'droge' maanden weer het net.

Strootman matchwinner in Frankrijk
Voor Kevin Strootman verliep het weekend uitstekend. Een week na zijn slechte optreden tegen de amateurs van Trélissac, nam hij revanche door twee minuten na zijn invalbeurt te scoren voor Olympique Marseille. Zijn club versloeg daardoor Stade Rennes met 0-1. Kenny Tete bleef negentig minuten op de bank bij Girondins Bordeaux - Olympique Lyon, dat in 1-2 eindigde. Lyon-ster Memphis Depay werkt ondertussen in de gym aan zijn herstel.

Eredivisie op trainingskamp
De Nederlandse clubs waren afgelopen week op trainingskamp. Ajax waaierde uit naar Qatar, waar Quincy Promes zijn rentree maakte. Joël Veltman en Donny van de Beek maakten ook minuten tegen Club Brugge, terwijl er nog geen zinnig woord valt te zeggen over het herstel van Daley Blind. De vaste linksback van Oranje kampt met een ontstoken hartspier.

Bij PSV zit Donyell Malen zoals bekend in de ziekenboeg. Het is sterk de vraag of zijn knieblessure op tijd heelt voor het EK. Steven Bergwijn ging ook niet mee op trainingskamp in Doha, maar kan komend weekend waarschijnlijk wel in actie komen als PSV het opneemt tegen VVV-Venlo. Rond Steven Berghuis (Feyenoord), Calvin Stengs, Myron Boadu, Owen Wijndal en Teun Koopmeiners (allen AZ) is geen nieuws. Wel werd Stengs afgelopen weekend door Tuttosport gelinkt aan Juventus.

Overige spelers
Omdat de Bundesliga nog niet is hervat, kwamen Wout Weghorst, Davy Klaassen, Javairo Dilrosun, Jürgen Locadia, Jean-Paul Boëtius nog niet in actie. Ryan Babel maakte de overstap van Galatasaray naar Ajax, terwijl Tonny Vilhena in de winterstop zit met FK Krasnodar.