FC Transfervrij: deze Eredivisie-spelers zijn gratis op te halen

FC Transfervrij: deze Eredivisie-spelers zijn gratis op te halen

17-01-2020 11:30
87

Bijna elke Eredivisie-club heeft er wel mee te maken: spelers die gratis de deur uit dreigen te lopen na dit seizoen. Van Gastón Pereiro tot Bryan Linssen: VoetbalPrimeur stelt voorafgaand aan de competitiehervatting een team vol transfervrije buitenkansjes op.

Timo Wellenreuther (Willem II)
Het duurde even voordat Wellenreuther zijn draai wist te vinden, maar hij is nu aan een ijzersterk seizoen bezig bij Eredivisie-verrassing Willem II. De Duitse doelman (24) is inmiddels in gesprek met de clubleiding. Wat daar uitkomt, is nog de vraag. Het is geen geheim dat Wellenreuther Willem II als springplank zag, toen hij drie jaar geleden neerstreek in Tilburg.

Ricardo van Rhijn (sc Heerenveen)
Een decennium geleden leek Van Rhijn voorbestemd voor een glansrijke carrière, maar die verwachtingen maakte hij niet waar. De oud-speler van Ajax, Club Brugge en AZ bewijst dit seizoen evenwel zijn meerwaarde voor sc Heerenveen, waar hij een rustpunt in de defensie is. Hoe de toekomst van de rechtsback er uitziet, is nog niet duidelijk.

Mike te Wierik (FC Groningen)
De aanvoerder is een rots in de branding bij FC Groningen. Dat Te Wierik komende zomer gratis de deur uit kan lopen is dan ook een hard gelag voor de Trots van het Noorden, die vorig jaar nog een bod van 2,5 miljoen euro van AA Gent afwees. Te Wierik heeft de keuze: bijtekenen in Groningen, naar FC Twente of een avontuur in het buitenland aangaan.

Eric Botteghin (Feyenoord)
De ervaren Braziliaan deelde aanvankelijk in de malaise bij Feyenoord, maar met Marcos Senesi aan zijn zijde toonden de Rotterdammers én Botteghin herstel. De inmiddels 32-jarige mandekker speelt sinds 2015 in De Kuip, won de landstitel, twee keer de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal, maar neemt na dit seizoen mogelijk afscheid.

Django Warmerdam (FC Groningen)
Warmerdam heeft er inmiddels drie seizoenen bij FC Groningen opzitten. De multifunctionele linkspoot (24) is deze jaargang een vaste waarde. Hij speelt voornamelijk als linksback, maar kwam ook al in actie als linkshalf en zelfs als defensieve middenvelder. Die veelzijdigheid maken het jeugdproduct van Ajax interessant. FC Utrecht zit al op het vinkentouw.

Renato Tapia (Feyenoord)
Renato Tapia kwam in 2016 als groot talent over van FC Twente, maar maakte die belofte nimmer waar in De Kuip. De middenvelder is voornamelijk bankzitter bij Feyenoord. Met zijn 24 jaar en status als international van Peru is hij desondanks een interessant doelwit voor veel clubs. De Rotterdammers hopen hem deze maand te verkopen, wellicht aan een Schotse topclub.

Mohammed Osman (Heracles Almelo)
Mohammed Osman is één van de steunpilaren in de ploeg van coach Frank Wormuth, maar hij wil niet bijtekenen. De 25-jarige spelbepaler van Heracles Almelo staat in de belangstelling van AZ, FC Utrecht en Vitesse, waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Ook vanuit het Midden-Oosten is interesse, maar de Syriër lijkt voor een nieuwe uitdaging in de Eredivisie te gaan.

Gastón Pereiro (PSV)
Vermoedelijk de meest besproken Eredivisie-speler die uit zijn contract loopt. PSV probeert Gastón Pereiro uit alle macht te verkopen en zo nog wat aan hem te verdienen, maar de 24-jarige spelmaker trekt zijn eigen plan. De Uruguayaan claimt - vermoedelijk onterecht - dat zaakwaarnemer Paco Casal onderhandelt met Aston Villa, waar de Eindhovenaren reeds een bod van FC Cincinnati accepteerden.

Siem de Jong (Ajax)
Siem de Jong was op 15 mei 2011 de grote held bij Ajax door de Amsterdammers naar de dertigste landstitel in de historie te schieten. Hoe anders is zijn status bijna negen jaar later: in zijn tweede periode bij Ajax is de dertigjarige middenvelder selectievulling. Na lang blessureleed is hij wel weer fit en de zesvoudig international wil de komende jaren nog veel aan spelen toekomen.

Bryan Linssen (Vitesse)
De Limburger maakt er geen geheim van: hij hoopt op een nieuw avontuur. De 1,70 meter lange kopspecialist is met elf goals en drie assists ook dit seizoen weer van grote waarde van Vitesse, dat een nieuw contract nog niet helemaal uit het hoofd zet. Linssen ontving immers nog geen concrete voorstellen. De Arnhemse pogingen zijn te begrijpen: met 84 goals is Linssen na Luuk de Jong (133) de meest scorende Eredivisie-speler van het voorbij decennium.

Tim Matavz (Vitesse)
De Sloveense spits streek in 2017 verrassend neer bij Vitesse om zijn loopbaan een impuls te geven. In zijn eerste seizoen in Arnhem scoorde hij zestien keer, maar zijn tweede jaar viel door een blessure deels in het water. Nu de 31-jarige Matavz weer terug is, wil hij alsnog een nieuwe stap zetten. Turkije kan wel eens zijn volgende bestemming worden.

Wissels

Remko Pasveer (Vitesse)
Een keeper die assists geeft, vier zelfs al dit seizoen, dat lijkt te mooi om waar te zijn. Toch lukt het Remko Pasveer. De 36-jarige sluitpost is aan zijn derde en beste seizoen bezig bij Vitesse. De Tukker staat dan ook open voor een nieuw contract en verwacht binnenkort uitsluitsel. Vanwege zijn goede band met Leonid Slutsky werd hij ook al in verband gebracht met een overstap naar Rubin Kazan.

Daniel Schwaab (PSV)
Schwaab had de poorten van het Philips Stadion nog niet achter zich dichtgetrokken of hij was alweer terug. Dit seizoen oogt het desondanks allemaal net wat minder zeker bij de ervaren Duitse verdediger, die er met aankoop Timo Baumgartl niet alleen een landgenoot maar ook een concurrent bij heeft in Eindhoven. Of PSV na dit seizoen met Schwaab doorgaat, is lang niet zeker.

Daniel Hoegh (sc Heerenveen)
De 28-jarige Deen is officieel aanvoerder van sc Heerenveen, maar hij verpietert dit seizoen op de Friese bank. Ibrahim Dresevic en Sven Botman pakten hun kans door een blessure van Daniel Hoegh, die nu zijn tijd uitzingt in het Abe Lenstra Stadion. Het is de vraag of het nog van een winterse transfer komt, een vertrek in de zomer lijkt waarschijnlijker.

Stijn Wuytens (AZ)
De dertigjarige Belg is een zekerheidje centraal achterin bij AZ. Met hem hield de succesploeg van trainer Arne Slot al twaalf keer de nul dit seizoen. Wuytens tekende echter nog geen nieuw contract. Clubs die hem willen inlijven moeten wel snel zijn: de oud-speler van Willem II gaf al aan dat hij openstaat voor een nieuwe verbintenis in Alkmaar.

Navarone Foor (Vitesse)
Een ultieme poging van Vitesse was tevergeefs: naast Matavz en Linssen is ook Navarone Foor op weg naar de uitgang in Arnhem. De 27-jarige Nijmegenaar raakte uit beeld onder trainer Leonid Slutsky, maar ook nu hij onder Edward Sturing weer een kans krijgt staat zijn besluit vast: Foor wil gebruikmaken van zijn transfervrije status.

Aitor Cantalapiedra (FC Twente)
Het is vaak alles of niets bij de Catalaanse handenbinder. Cantalapiedra (23) werd vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler van de Keuken Kampioen Divisie en in de Eredivisie staat de teller inmiddels op zeven treffers en drie assists. Hij zou met zijn matige trainingsprestaties echter ook regelmatig voor irritatie zorgen bij teamgenoten. Er is al buitenlandse interesse voor hem.

Haris Vuckic (FC Twente)
De Sloveense nummer tien is de clubtopscorer van FC Twente met acht goals. Of de teller nog op zal lopen in de tweede seizoenshelft, is afwachten. Vuckic zag onlangs naar verluidt al een transfer afketsen. De Tukkers staan er vermoedelijk voor open om te cashen deze winter.