FC Groningen stunt tegen Ajax: voorsprong van Amsterdammers gehalveerd

26-01-2020 16:24
409

Ajax is in het traditioneel lastige uitduel met FC Groningen tegen een nederlaag aangelopen. Kaj Sierhuis en Ramon Pascal Lundqvist schoten de thuisploeg naar een 2-1 zege. Een tegentreffer van Donny van de Beek mocht niet baten.

Ajax miste zondag Andre Onana en Hakim Ziyech door blessures, waardoor Bruno Varela en Siem de Jong net als tegen Spakenburg (7-0) een basisplaats kregen van trainer Erik ten Hag. Van een leien dakje ging het allerminst voor de Amsterdammers: een opvallende poging van Dusan Tadic, vanaf de aftrap, was het énige Ajax-schot op doel in de eerste helft.

Na een kwartier spelen kwam Groningen op voorsprong. Django Warmerdam bediende Kaj Sierhuis en de van Ajax gehuurde spits passeerde Varela met het nodige geluk: 1-0. Sierhuis hield zich in bij het juichen. Even later was Sierhuis ook dicht bij de 2-0, maar Varela bracht nu wel redding. De Portugese doelman debuteerde overigens in de Eredivisie.

Ondanks één schot op doel voor rust, kreeg Ajax wel een droomkans om op gelijke hoogte te komen. Ryan Babel, die opnieuw onwennig speelde, maaide twee meter van de doellijn compleet over de bal heen. Zeven minuten na rust werd het 2-0. Lundqvist kreeg de bal voor zijn voeten en produceerde een rolletje, maar Lisandro Martínez veranderde de bal van richting, waardoor Varela kansloos was.

Ten Hag greep in en bracht Lassina Traoré en Carel Eiting voor Siem de Jong en Ryan Gravenberch. Dat sorteerde effect: na twee speldenprikjes van Babel tekende Van de Beek met een hard schot voor de 2-1. Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet meer. Ook het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar en vier minuten blessuretijd richtte niets meer uit.

Door de nederlaag is de voorsprong van Ajax op nummer twee AZ gehalveerd naar drie punten.