Vitesse-opleider spreekt scout Ajax aan: 'Dat kan toch niet goed voelen?'

Vitesse-opleider spreekt scout Ajax aan: 'Dat kan toch niet goed voelen?'

12-03-2020 11:50
142

Aloys Wijnker kan er met zijn hoofd niet bij dat jongetjes van amper zeven jaar gescout worden door profclubs. In gesprek met De Correspondent komt het hoofd jeugdopleiding bij Vitesse - vanaf komend seizoen manager voetbalbeleid bij de KNVB - met een anekdote.

Wijnker stelt dat het onmogelijk is om een latere profvoetballer te herkennen in kinderen van elf, twaalf jaar. Recentelijk sprak hij een Ajax-scout aan die naar een wedstrijd van Vitesse Onder 9 stond te kijken. "Ik zei: sta je hier nou te scouten? Ga je nou echt een jongen van acht of negen naar Amsterdam halen?", vertelt hij.

"Nee, nee, nee, zei hij. Ik ben hier om spelers in kaart te brengen. Ik zei: in kaart brengen? Waarvoor? Zodat we weten wie waar speelt. Als je hier staat bij de Onder 14, dat snap ik. Ik ben er niet blij mee, maar ik snap het. Maar jongens van acht jaar? Jullie komen helemaal in alle vroegte hierheen gereden voor de Onder 9? Leg het me uit: heeft dat zin?"

"Wat me ook verbáást", vervolgt Wijnker. "Het is niet alsof [de scouts] ook nog wat met elkaar kletsen, he? Nee, ze staan daar bloedserieus, als concurrenten, zevenjarige jongens 'in kaart te brengen'. Dat je daar je geld mee wilt verdienen. Dat kan toch niet goed voelen? En bovendien. Het heeft gewoon geen en-ke-le zin."