FIFA overweegt noodfonds op te richten en transferreglement aan te passen

FIFA overweegt noodfonds op te richten en transferreglement aan te passen

Gepubliceerd: dinsdag 17 maart 2020 om 18:23di 17-03-2020 om 18:23

Laatste update: dinsdag 17 maart 2020 om 18:27di 17-03-2020 om 18:27

De FIFA overweegt om het transferreglement tijdelijk te versoepelen vanwege het coronavirus. Ook komt er mogelijk een noodfonds voor clubs. Dat laat voorzitter Gianni Infantino dinsdag weten in een verklaring van de wereldvoetbalbond.

'Met name in het voetbal is het absoluut noodzakelijk om passende en eerlijke oplossingen op mondiaal niveau te vinden', schrijft Infantino, die clubs en spelers tegemoet wil komen. 'De FIFA gaat de belanghebbenden consulteren, zodat we in staat zijn om op korte termijn de benodigde wijzigingen of tijdelijke ontheffingen toe te passen. Zo worden contracten van spelers en clubs beschermd.' De UEFA maakte dinsdag nog bekend dat nationale competities uiterlijk 30 juni klaar moeten zijn. Op die dag lopen ook veel spelerscontracten af. 

Infantino kondigt tevens 'solidariteitsmaatregelen' van de FIFA aan. Zo zal de bond de mogelijkheden bespreken om een noodfonds op te richten voor 'leden van de voetbalgemeenschap die zijn geraakt door de crisis'. Diverse clubs in binnen- en buitenland uitten al hun zorgen over de financiële gevolgen van de corona-pandemie. De FIFA kondigt ook aan dat Wereldgezondheidsorganisatie WHO een donatie van tien miljoen dollar ontvangt, zo'n negen miljoen euro. Het is geen geheim dat de FIFA enorme reserves heeft. Naar verluidt heeft de wereldvoetbalbond zo'n drie miljard op de bank staan.

De FIFA laat weten dat het in een later stadium opzoek gaat naar een nieuwe datum voor het WK voor clubteams. Dat toernooi zou in de zomer van 2021 in China worden gehouden, maar de UEFA heeft toestemming gekregen om het EK 2020 met een jaar te verplaatsen. 

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws