Eredivisie-ontknoping wordt uitgesloten: 'Een soort menselijk tafelvoetbal'

Eredivisie-ontknoping wordt uitgesloten: 'Een soort menselijk tafelvoetbal'

09-04-2020 15:25 Laatste update: 15:54
59

Het wordt voor voetballers onmogelijk om binnen de huidige kaders hun sport te beoefenen. Dat stelt immunoloog Ger Rijkers in gesprek met het Algemeen Dagblad. Anderhalve meter afstand houden is gewoonweg niet te doen.

Rijkers stelt dat er op termijn weer gevoetbald kan worden in Nederland, maar alléén als de spelregels ingrijpend worden veranderd. "Iedereen zou binnen zijn eigen zone op het veld moeten blijven, een soort menselijk tafelvoetbal", zegt hij. "Je moet dan dus denken aan een soort demonstratiesport, een vorm van tijdverdrijf, maar zeker niet iets waarmee je bestaande competities alsnog kunt afronden."

"In het voetbal zoals wij dat kennen, horen bijvoorbeeld slidings. En voetballers blokkeren elkaar, omhelzen elkaar. Het zou heel bijzonder zijn als we dat allemaal wel gaan toestaan, terwijl we van het publiek vragen om minimaal anderhalve meter uit elkaar te zitten."

De plannen van de KNVB om de Eredivisie en Eerste Divisie in de zomermaanden af te maken, leiden volgens Rijkers tot niets. "We moeten voorkomen dat er voor voetballers een uitzondering gemaakt gaat worden - of voor welke sport dan ook. Dat is maatschappelijk niet te rechtvaardigen. Binnen het grote geheel is voetbal niet meer dan een soms vermakelijke bijzaak."