Sportadvocaat adviseert KNVB: Ajax kampioen, RKC en ADO degraderen

Sportadvocaat adviseert KNVB: Ajax kampioen, RKC en ADO degraderen

22-04-2020 18:05
259

De KNVB staat voor een dilemma nu het seizoen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie niet wordt uitgespeeld. Sportadvocaat Dolf Segaar, die meerdere Eredivisie-clubs bijstaat, adviseert de bond om de huidige ranglijst aan te houden.

"Je moet een besluit nemen, dat redelijk en transparant is. Je moet zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven en dat is op dit moment de stand op de ranglijst", vertelt Segaar aan de NOS. "Als je subjectieve criteria gaat toevoegen, trek je een doos van Pandora open."

De 'consequentie' is dat Ajax kampioen is, terwijl RKC Waalwijk en ADO Den Haag degraderen. Maar wat als die laatste twee clubs het daar niet mee eens zijn, net als bijvoorbeeld nummer twee AZ? "Iedere club die het niet eens is met het besluit van het bestuur betaald voetbal, kan dat voorleggen aan een rechter", aldus Segaar. "Die kijkt of het redelijk is dat het besluit is genomen. Daarom denk ik: hoe dichter je bij die werkelijkheid blijft, hoe objectiever het is."

Keje Molenaar, jurist en bestuurslid van FC Volendam, ziet liever dat er een streep gaat door het hele seizoen, zoals in het amateurvoetbal. Bij die optie zou PSV, de nummer twee van vorig jaar, echter de voorrondes van de Champions League ingaan. Segaar noemt het scenario 'niet aannemelijk'. "De competitie is niet volledig afgemaakt, maar wel een eind op weg. Het merendeel van de wedstrijden is gespeeld."

"Dat is misschien oneerlijk voor clubs die degraderen, maar kijk je naar het spiegelbeeld, dan rechtvaardigt het wel dat clubs in de Eerste Divisie promoveren", besluit de sportadvocaat.