McClaren onthult: 'Janssen was geblesseerd, ik dacht: we gaan het verpesten'

McClaren onthult: 'Janssen was geblesseerd, ik dacht: we gaan het verpesten'

02-05-2020 15:16
47

Steve McClaren gidste FC Twente op 2 mei 2010 naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis en kende nauwelijks zenuwen voor de kampioenswedstrijd tegen NAC Breda. De één na laatste wedstrijd tegen Feyenoord daarentegen bezorgde de Brit een hoop kopzorgen, onthult hij één jaar na dato.

FC Twente voelde de hete adem van Ajax in de nek en ontving in zijn laatste thuiswedstrijd Feyenoord, de uiteindelijke nummer vier. Hoewel enkele fanatieke Feyenoord-fans hun club dolgraag zagen verliezen, was McClaren er niet gerust op. "Theo Janssen had een blessure", onthult hij tegenover TC/Tubantia. "De week ervoor verloren we van AZ en wat als Feyenoord wel wilde winnen van ons? Ik dacht: we gaan dit verpesten."

Die blessure had Janssen acht dagen eerder opgelopen tegen sc Heerenveen. "De medische staf zei dat het einde seizoen was. Theo zei tegen me: ik ben weer fit voor Feyenoord-thuis. Dat was acht dagen later en hij stond er", aldus McClaren. De inmiddels 58-jarige Brit vol lof is over de bijdrage van de Janssen, ondanks het auto-ongeluk dat hij tijdens het kampioensseizoen veroorzaakte. "Na zijn terugkeer wilde hij zijn fout goedmaken. Hij was volwassener en stelde zich op als leider."

Al Pacino in het Rat Verlegh Stadion
Aangezien de dubbele bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord tussen de laatste twee speelrondes ingepland was, had FC Twente twee weken de tijd om toe te leven naar de uitwedstrijd tegen NAC. "Bryan Ruiz ging naar Costa Rica, Miroslav Stoch lieten we ook naar huis gaan. We wilden ze pauze geven. Hoe kom je anders die weken door? Ze kwamen stuk voor stuk fris terug. Het vertrouwen groeide."

McClaren gaf zelf het laatste zetje: in de gastenkleedkamer van het Rat Verlegh Stadion liet hij een filmfragment van Al Pacino zien. "Ik zag wat het met de jongens deed en wist zeker: we worden kampioen. De spanning was weg. Bij mij dan."