Woeste Jonker: 'Is er één bedrijfstak die dit doet? Volgens mij zijn we de enige'

Woeste Jonker: 'Is er één bedrijfstak die dit doet? Volgens mij zijn we de enige'

07-05-2020 19:34
103

Andries Jonker, trainer van Telstar, is niet te spreken over het idee van een gezamenlijk loonoffer van profvoetballers. De oefenmeester van de club uit Velsen vindt het schandalig dat zijn spelers salaris zouden moeten afstaan.

De aankomende maanden zouden alle profvoetballers in Nederland een gezamenlijk loonoffer brengen, waardoor zo'n 35 miljoen euro bespaard kan worden. De Amsterdammer spreekt van 'een onzalig idee'. "Is er één bedrijfstak die dit wel collectief doet?", vraagt Jonker zich in gesprek met De Telegraaf af. "De branches van slagers, vakkenvullers en taxichauffeurs heb ik dit niet zien doen. Volgens mij zijn wij de enigen die collectief salaris inleveren. En waarom? Omdat we er nu achter komen dat het niet goed gaat als je de competitie vroegtijdig beëindigt."

Hoewel clubs niet verplicht zijn om de maatregelen op te leggen, vindt Jonker toch dat zijn spelers in bescherming genomen moeten worden. "Ik vind niet dat je de onderkant van het betaald voetbal, waar 90 procent minder verdient dan de gemiddelde Tweede Divisie-voetballer, nog om salarisverlaging moet bedelen. Dat kan toch niet waar zijn? Ik vind dat er ergens een grens moet worden getrokken bij een bepaald inkomen."

Jonker moet lachen om de bedragen die een eventueel offer van Telstar-spelers zou opleveren. "Het is onvoorstelbaar dat spelers die met pijn en moeite 25.000 euro per jaar verdienen, om een loonoffer worden gevraagd. Ik zat trouwens net even snel met een potloodje uit te rekenen wat de maximale bijdrage van de gehele spelersgroep van Telstar zal zijn. Wat denk je? Ergens tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Je lacht erom, maar je hebt nog gelijk ook."