Fraser wil nuance: 'Discriminatie mag niet, maar je kunt ook te ver doorslaan'

23 juni 2020 om 09:19

Sparta-trainer Henk Fraser pleit voor meer nuance in het racismedebat dat momenteel in Nederland gevoerd wordt. De oud-verdediger van onder meer Feyenoord vindt dat sommige reacties te ver doorslaan en denkt dat dit alleen maar averechts werkt.

Fraser werd zelf in Paramibo geboren en bouwde later aan een profcarrière in Nederland. Naar eigen zeggen heeft hij mondjesmaat in aanraking gekomen met discriminatie "Ik heb meegemaakt dat ik als tiener voor een nachttent stond en dat de portier me weigerde, terwijl mijn blanke rijgenoot wel binnenkwam. Maar denk je dat ik mijn trots op zo'n moment liet krenken door zulke zielige types?", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. Fraser wil naar eigen zeggen geen 'slachtoffer' zijn. "Wat voor mij wel vaststaat, is dat zo'n portier niet symbool staat voor Nederland: 95 procent van de mensen is geen racist."

De Sparta-trainer vindt sommige reacties dan ook overtrokken. "Discriminatie mag niet. Ik denk dat ieder normaal denkend mens zo redeneert. Alleen: je kunt ook te ver doorslaan", doelt hij op sommige gasten in talkshows. "Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst over voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin, trouwens. (…) Die kleine groep idioten verpest het voor de rest."

Fraser betreedt dagelijks de Sparta-kleedkamer, waar spelers met verschillende achtergronden gebroederlijk naast elkaar zitten. De zesvoudig Oranje-international hoopt dat dit binnenkort in de maatschappij ook het geval is. "Dat we met elkaar tot een samenleving komen waarin de tenen iets minder lang worden, schreeuwlelijkerds minder ruimte krijgen in de televisie-talkshows, en iedereen elkaar gewoon waardeert en respecteert", klinkt het.

"Als we een einde willen maken aan discriminatie, moet er een einde komen aan álle vormen van discriminatie. Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook."