Dit verdient Suárez: topspits moet waanzinnig Barça-salaris inleveren voor Ajax

Dit verdient Suárez: topspits moet waanzinnig Barça-salaris inleveren voor Ajax

24-08-2020 15:00
131

Ajax wil deze zomer stunten met de terugkeer van Luis Suárez naar Amsterdam. Alleen als alle partijen bereid zijn een enorme financiële inspanning te doen, lijkt een transfer mogelijk. Dít verdient de topspits op dit moment.

Nacional, FC Groningen, Ajax, Liverpool en FC Barcelona: weinig voetballers bouwden hun carrière zo gestaag op als Luis Suárez. Telkens ging de 33-jarige Uruguayaan er ook financieel op vooruit. In december 2016 ondertekende hij zijn laatste contract bij Barcelona.

Suárez ging vier jaar geleden akkoord met een bruto jaarsalaris van 34,8 miljoen euro, inclusief bonussen en tekengeld. Na aftrek van belastingen houdt Suárez - naar schatting - een slordige 16,9 miljoen euro over. Dat is 46,3 duizend euro per dag.

Het maakt Suárez één van de best betaalde voetballers ter wereld. In Barcelona moet hij twee teamgenoten voor zich dulden: natuurlijk Lionel Messi (29 miljoen per jaar), maar óók Antoine Griezmann (19,6 miljoen). Frenkie de Jong is overigens de nummer vier met tien miljoen euro. Barça betaalt waanzinnige salarissen en was vorig jaar de eerste club die meer dan een half miljard aan spelersloon uitkeerde.

Ook bij Ajax worden sinds enkele jaren topsalarissen betaald, maar Suárez moet ontegenzeggelijk inleveren als hij wil terugkeren. Na het vertrek van Hakim Ziyech is Dusan Tadic de grootverdiener in Amsterdam. Een ruwe schatting is dat hij elk jaar 2,5 miljoen euro netto mag bijschrijven.

Sponsordeals
Bij topspelers stroomt het geld niet alleen binnen door salarissen en bonussen. Zo ontvangt Suárez extra inkomsten uit sponsordeals. In 2018 stapte hij over van Adidas naar Puma, voor een jaarlijks bedrag van 1,1 miljoen euro. Ook is de aanvaller verbonden aan Gatorade, Abitab, Antel, Cablevision, Garnier, Pepsi en Samsung. In totaal komt er elk jaar drie miljoen euro aan sponsorgeld binnen in huize Suárez.

Dat hij niet vies is van een extra zakcentje, bewees Suárez overigens in zijn Ajax-tijd al. In 2009 schitterde hij in een reclame van Beter Horen. Wie kent de legendarische quote 'Suárez nooit zitten op de bank' niet?

Social media
Suárez is zeer actief op social media en heeft op Instagram ruim 38 miljoen volgers. Daarmee staat hij op nummer één in zijn thuisland Uruguay. De spits behoort tot de tien atleten die het meeste geld verdienen met Instagram. Per post ontvangt hij een slordige 155 duizend euro. Met gemiddeld tien gesponsorde posts per jaar, levert dat zo'n 1,55 miljoen euro op.

Conclusie
Het Amerikaanse Forbes rekende deze zomer uit dat Suárez 59 miljoen euro waard is. Op het moment dat zijn Barça-contract wordt ontbonden - en daar ziet het volgens RAC1 naar uit - heeft hij de afgelopen vier jaar bijna 90 miljoen verdiend in Camp Nou. Elk jaar loopt de teller op tot bijna 22,5 miljoen euro, een bedrag dat is opgebouwd uit salaris, bonussen, sponsordeals en social media-verdiensten.

Aan zulke bedragen kan en wil Ajax niet tippen, maar de Amsterdammers mogen hopen dat clubliefde het wint bij Suárez. Positief signaal: Suárez gaf in het verleden meermaals aan dat hij dolgraag nog eens voor Ajax wil spelen. "Ik wil op een dag terugkeren bij Ajax. Die club gaf mij alles en ik was er gelukkig", liet hij recentelijk nog weten. Tussen 2007 en 2010 speelde hij 159 wedstrijden voor Ajax. Daarin maakte El Pistolero 111 goals.