Van Basten mislukte bij Ajax, AZ en Heerenveen: 'Alsof ik niet goed genoeg was'

Van Basten mislukte bij Ajax, AZ en Heerenveen: 'Alsof ik niet goed genoeg was'

01-11-2020 10:29
82

Marco van Basten maakte furore als voetballer, maar beleefde minder succes als trainer. Hij trainde Jong Ajax, Ajax, sc Heerenveen, AZ en was bondscoach van het Nederlands elftal. Van Basten geeft toe dat het trainersvak hem problemen bezorgde.

"Het gaf me meer en meer fysieke en mentale problemen", zegt Van Basten in gesprek met The Daily Mail. Van Basten werd in 2014 aangesteld als trainer van AZ, maar deed al na vijf wedstrijden een stap opzij omdat hij klachten kreeg. Ook bij Ajax en Heerenveen was hij niet succesvol. Met Oranje bereikte hij de achtste finale en kwartfinale (respectievelijk WK 2006 en EK 2008).

"Als speler heb je invloed. Maar als trainer praat je de hele week met spelers over de wedstrijd, dat zodra de wedstrijd begint, je invloed plots heel klein is. Het was erg lastig voor mij om dat te accepteren. Ik was zo geobsedeerd met winnen dat het me pijn deed als we verloren. Het voelde alsof ik niet goed genoeg was", vertelt San Marco eerlijk.

De trainerscarrière van Van Basten verliep niet zoals hij gehoopt had. "Het was zo'n grote teleurstelling dat het heel veel energie vrat. Ik was zo moe en kon het niet meer opbrengen om steeds maar weer opnieuw te beginnen. Uiteindelijk heb ik gezegd: dit is niet goed voor me, dit werk maakt mij niet gelukkig, geeft me geen energie. Dus het is beter om te stoppen. Het was niet goed voor mijn gezondheid."