Zlatan kreeg meteen advies na Ajax-transfer: 'Hakken ze je kop eraf in Nederland'

Zlatan kreeg meteen advies na Ajax-transfer: 'Hakken ze je kop eraf in Nederland'

16-11-2020 09:41
57

Zlatan Ibrahimovic had het in zijn eerste periode bij Ajax lastig. Nikos Machlas en Maxwell haalden de Zweed na zijn transfer op van Schiphol en waren meteen onder de indruk, maar moesten de aanvaller steunen in zijn eerste maanden in Nederland.

"Ik weet nog wel dat Maxwell, die toen ook net nieuw was, met mij meeging naar Schiphol om Zlatan op te halen. Eén ding zag je gelijk: Zlatan had al wat swagger", vertelt Machlas in de Ajax Podcast. "Verder was hij gewoon aardig en vriendelijk. Ik leerde hem gelijk wat culturele dingen. We aten bijvoorbeeld een broodje kroket, van dat soort typisch Nederlandse gewoontes. Ook legde ik hem uit dat je bij ons niet zo snel je hoofd boven het maaiveld uit moest steken. Dan hakken ze je kop er gelijk af in Nederland."

De eerste periode van Zlatan in Nederland werd geen succes. De aanvaller belde Maxwell zelfs een keer op om hem advies te vragen. Hij had te weinig geld over om boodschappen te halen en moest wachten op zijn Ajax-salaris. "Ik dacht: ik moet hem helpen. Daar heb ik nooit over getwijfeld. Natuurlijk kon hij bij mij komen inwonen", aldus Maxwell.

Ook op het voetbalveld begon zijn periode in Amsterdam niet al te soepel. "Terwijl hij op de trainingen juist zo ontzettend goed was", aldus Machlas. "De Ajax-fans waren niet altijd even makkelijk aan het begin. En Zlatan wilde juist graag aan de fans laten zien hoe goed hij was. Nu weet iedereen dat wel, maar aan het begin ging het moeizaam."