Nóg meer rampspoed voor AZ na exit Slot: voorsprong weggegeven, twee keer rood

Nóg meer rampspoed voor AZ na exit Slot: voorsprong weggegeven, twee keer rood

06-12-2020 16:21 Laatste update: 16:27
252

AZ heeft een roerig weekend afgesloten met een thuisnederlaag tegen FC Groningen. Het trainersdebuut van Pascal Jansen leek lange tijd voorspoedig te verlopen, maar viel na een rode kaart voor Fredrik Midtsjö en twee goals van Ahmed El Messaoudi alsnog in het water.

AZ stuurde zaterdag trainer Arne Slot de laan uit en trof één dag later een taaie tegenstander. De eerste de beste kans ging er echter direct in: Bruno Martins Indi leverde met het hoofd de assist en Teun Koopmeiners kopte de bal voorbij Sergio Padt. In het verloop van de eerste helft gebeurde er niet veel voor de beide goals: alleen Jörgen Strand Larsen werd gevaarlijk, maar Marco Bizot redde namens AZ.

De tweede helft verliep een stuk tumultueuzer. FC Groningen drong aan en AZ moest na een uur spelen met één man minder verder. Fredrik Midtsjö ging door op Remco Balk en kreeg zijn tweede gele kaart. Een goal van FC Groningen kon eigenlijk niet uitblijven. Patrick Joosten trof de lat en ook Damil Dankerlui miste een opgelegde kans, maar El Messaoudi boog de stand in een tijdsbestek van vijf minuten om. De Belg stond eerst op de goede plek om een inzet van Joosten te verlengen en schoof niet veel later ook de 1-2 binnen.

AZ stond voor de lastige opdracht om met tien man weer op gelijke hoogte te komen, maar maakte het zichzelf nóg lastiger. Matins Indi kreeg net als Midtsjö zijn tweede gele kaart na een overtreding op Balk. In de extra tijd trok arbiter Serdar Gözübüyük zelfs nóg één keer rood: Koopmeiners kreeg geel na een opstootje met Mo El Hankouri, die echter Midtsjö en Martins Indi gezelschap mocht houden. De tien van FC Groningen hielden echter stand en bezorgden AZ zijn eerste competitienederlaag van het seizoen.

FC Groningen zet AZ op drie punten afstand. De ploeg van Danny Buijs is voorlopig de nummer zes van de Eredivisie, met twintig punten. AZ staat met zeventien punten op plek acht, maar heeft nog een wedstrijd tegoed.