Ajax en PSV maken zich op voor Europa League-loting: de mogelijke tegenstanders

Ajax en PSV maken zich op voor Europa League-loting: de mogelijke tegenstanders

14-12-2020 07:00 Laatste update: 07:09
122

Ajax had het in eigen hand, maar slaagde er niet in om te winnen van Atalanta Bergamo en zal na de winterstop verder moeten in de Europa League. PSV was na vijf wedstrijden al door, AZ heeft het nét niet gered een ook Feyenoord strandde in de poulefase. Ajax en PSV moeten dus de Eredivisie-eer hooghouden: wie kunnen de Nederlandse clubs treffen in de zestiende finales en wie juist niet? VoetbalPrimeur legt het uit.

Aan de eerste knock-outronde van de Europa League zullen 32 clubs deelnemen: twaalf groepswinnaars, twaalf nummers twee en acht Champions League-afvallers. De groepswinnaars hebben een geplaatste status, de nummers twee belanden in de pot met ongeplaatste teams.

Beide potten worden aangevuld met vier van de acht Champions League-instromers: die verdeling wordt gemaakt op basis van het aantal punten dat ze in het miljardenbal behaald hebben. Ajax heeft zijn campagne af met zeven punten afgesloten en heeft daarmee een geplaatste status afgedwongen: FK Krasnodar, Red Bull Salzburg en Dinamo Kiev en Olympiakos Piraeus sloten immers af met minder punten.

Laatste 32 Europa League: voorlopige potindeling
Geplaatst:
AS Roma, Arsenal, Bayer Leverkusen, Rangers FC, PSV, Napoli, Leicester City, AC Milan, Villarreal, Tottenham Hotspur, Dinamo Zagreb, Hoffenheim, Manchester United, Club Brugge, Shakhtar Donetsk, AJAX.
Ongeplaatst: BSC Young Boys, Molde FK, Slavia Praag, Benfica, Granada, Real Sociedad, Sporting Braga, Lille OSC, Maccabi Tel Aviv, Royal Antwerp FC, Wolfsberger AC, Rode Ster Belgrado, FK Krasnodar, Red Bull Salzburg, Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus.

Ajax heeft in de Champions League dus genoeg punten gepakt om zich van een beschermde status te verzekeren. PSV is in de laatste speelronde boven Granada geëindigd en is ook geplaatst. AZ was op weg naar een ongeplaatste status, maar is alsnog buiten de boot gevallen. Hetzelfde geldt voor Feyenoord, dat roemloos ten onder ging tegen Wolfsberger AC.

Maandagmiddag zal er geloot worden in het Zwitserse Nyon. De ongeplaatste clubs spelen op donderdag 18 februari thuis: de returns - in onder andere de Johan Cruijff Arena en het Philips Stadion - worden op 25 februari afgewerkt. Clubs uit hetzelfde land én dezelfde Europa League-poule ontlopen elkaar sowieso: PSV kon dus toch al niet tegen Ajax lopen en zal niet weer aan Granada gekoppeld worden.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)