AZ loopt in Zwolle tegen bekend probleem aan en laat direct punten liggen

09-01-2021 21:47 Laatste update: 21:54
79

AZ heeft zaterdagavond de tweede seizoenshelft afgetrapt en deed wat het in de eerste seizoenshelft ook al zo vaak deed: knoeien tegen een club uit het rechterrijtje. De Alkmaarders kwamen tegen PEC Zwolle al vroeg op achterstand en konden die schade slechts gedeeltelijk repareren: 1-1 na negentig minuten.

PEC Zwolle schoot uit de startblokken, kreeg de eerste kansen en kwam binnen tien minuten al op voorsprong. Eliano Reijnders – niet te verwarren met broer Tijjani, uitkomend voor AZ – brak door op rechts en gaf voor, Pelle Clement gleed de bal voorbij Marco Bizot: 1-0. De gasten uit Alkmaar moesten even bijkomen, maar zetten PEC in de loop van de eerste helft onder druk. Gescoord werd er echter niet meer in het restant van de eerste helft, omdat Bram van Polen het eigen doel net miste en een open kopkans niet aan Teun Koopmeiners besteed was.

Ook in de tweede helft behield AZ het initiatief. Bizot moest handelend optreden na een subtiele inzet van Yuta Nakayama, maar verder speelde het spel zich vooral op de Zwolse helft af. Nadat AZ een reeks grotere en kleinere kansen kreeg, viel de gelijkmaker na een schot vanuit de tweede lijn. Fredrik Midtsjö loste een ogenschijnlijk houdbare inzet, maar doelman Michael Zetterer verkeek zich op de stuit: 1-1.

Beide ploegen bleven vechten voor de overwinning en kregen mogelijkheden op de winnende treffer. Koopmeiners kwam het dichtst in de buurt, maar zijn schitterende vrije trap van grote afstand eindigde tegen de lat. Zetterer verkeer zich in de absolute slotfase nog bijna op een afstandspoging van Tijjani Reijnders, maar werd geholpen door teamgenoot Sam Kersten.

Nummer vijf AZ komt op 28 punten, maar ziet concurrent Vitesse twee punten uitlopen. Nummer vier Feyenoord kan AZ zondag ook op afstand zetten als het wint bij Sparta.