Twee Feyenoord- en twee AZ-uitblinkers vermoedelijk bezig aan afscheidstournee

Twee Feyenoord- en twee AZ-uitblinkers vermoedelijk bezig aan afscheidstournee

Gepubliceerd: zaterdag 23 januari 2021 om 16:00za 23-01-2021 om 16:00

Weer een januarizondag, weer een topwedstrijd om 16.45 uur: ditmaal kruisen Feyenoord en AZ de degens in De Kuip. VoetbalPrimeur voorspelde in aanloop naar Ajax-PSV al welke spelers de meeste kans maken op een buitenlandse transfer. Nu leggen we ook de spelers van de andere twee top vier-clubs langs de meetlat. Wie zien we niet meer terug tijdens Feyenoord-AZ in '21/'22 en wie blijven er juist wel in de Eredivisie hangen?

De waarschijnlijkheid van een zomerse transfer is uitgedrukt in een rating, variërend van één tot vijf sterren. Hoe meer sterren, hoe groter de kans dat de betreffende speler volgend seizoen bij een andere club speelt.

Feyenoord
Nick Marsman: 4 sterren
De dertigjarige Zwollenaar heeft zich bewezen als meer dan betrouwbare stand-in, maar de momenteel geblesseerde Justin Bijlow is en blijft de nummer één in De Kuip. Marsman sprak deze week zijn verlangen uit om elders eerste keeper te worden. Zijn aflopende contract zou hem daarbij kunnen helpen...
Contract tot: medio 2021

Lutsharel Geertruida: 2 sterren
Het jeugdproduct is in zijn tweede volledige profseizoen de vaste rechtsback in De Kuip geworden. Bart Nieuwkoop heeft de concurrentiestrijd verloren en lijkt op weg naar de uitgang: Geertruida heeft volgend seizoen dus het rijk alleen in De Kuip. De twintigjarige back werd in Frankrijk al gelinkt aan Olympique Marseille, maar voor een transfer naar het buitenland lijkt het nog veel te vroeg. Het over anderhalf jaar aflopende contract van Geertruida is wel een complicerende factor voor Feyenoord.
Contract tot: medio 2022

Uros Spajic: 4 sterren
De Serviër werd medio september tijdelijk overgenomen van FK Krasnodar, zonder optie tot koop. Hij keert na dit seizoen dus terug naar zijn Russische werkgever, waar hij nog twee contractjaren voor de boeg heeft. Beide partijen lijken een langere samenwerking wel te zien zitten, maar dat lijkt pas realiseerbaar als de stadionclub eerst een paar spelers verkoopt.
Contract tot: gehuurd van FK Krasnodar, daar tot medio 2023 onder contract

Marcos Senesi: 5 sterren
Senesi lijkt de meest aangewezen man om voor de benodigde transferinkomsten te zorgen. Feyenoord stak in 2019 zijn nek uit door zeven miljoen euro in een onbekende stopper van San Lorenzo te investeren, maar gaat daarvoor beloond worden. Na Senesi's eerste Eredivisie-seizoen kwam de Spaanse en Italiaanse interesse al op gang en nu wordt hij zelfs aan Real Madrid gelinkt. Dirk Kuyt is nog altijd verantwoordelijk voor de duurste uitgaande Feyenoord-transfer (voor achttien miljoen naar Liverpool in 2006), maar gaat zijn record ongetwijfeld kwijtraken aan Senesi.
Contract tot: medio 2023

Tyrell Malacia: 3 sterren
Zijn naam is ongetwijfeld in menig scoutingsrapport verdwenen na De Klassieker. Ajax-MVP Antony – gehaald voor vijftien miljoen, goed voor zeven goals en acht assists – heeft nu nog steeds nachtmerries van de linksback, die hem geen centimeter ruimte gunde. Malacia's eerste Feyenoord-jaren verliepen met vallen en opstaan, maar inmiddels heeft hij zijn plekje wel veroverd. En dus wordt het tijd om ook alvast naar zijn sportieve toekomst te kijken. In het geruchtencircuit is het vooralsnog stil rondom Malacia, maar het zal vast niet lang duren voordat de eerste clubs zich melden bij zijn zaakwaarnemer.
Contract tot: medio 2023

Jens Toornstra: 1 ster
Hij speelde op 4 december 2009 zijn eerste van 336 – and counting! – Eredivisie-wedstrijden en is uitgegroeid tot een meubelstuk in onze competitie. Toornstra is nu 31 en ligt nog anderhalf jaar vast in De Kuip: áls hij nog een keer het avontuur aan wil gaan, zal hij dat waarschijnlijk pas in 2022 doen, als transfervrije speler. Hij mocht in 2019 immers een lucratief contract ondertekenen van Sjaak 'Sintersjaak' Troost, de toenmalig technisch directeur. Het heeft er dus alle schijn van dat er na een zevende Feyenoord-seizoen ook nog een achtste komt voor Toornstra.
Contract tot: medio 2022

Leroy Fer: 1 ster
Terwijl Toornstra zijn huidige contract signeerde, zette collega-routinier Fer zijn eerste voorzichtige stapjes op weg naar zijn revival. De elfvoudig international was niet meer nodig bij Championship-club Swansea City, mocht weer meetrainen bij zijn jeugdliefde, versierde een contract en bloeide uiteindelijk helemaal op. Fer is op zijn 31ste de leider van Feyenoord én werd na vier jaar weer eens voor Oranje geselecteerd. De jonge vader weet wat hij heeft bij Feyenoord en zal waarschijnlijk zijn zegeningen tellen, na zes seizoenen in Engeland.
Contract tot: medio 2022

Mark Diemers: 2 sterren
Feyenoord wilde de Fortuna Sittard-vedette dolgraag hebben en griste Diemers afgelopen zomer voor de neus van FC Groningen weg. Zijn debuutseizoen in De Kuip is tot nu toe wisselvallig verlopen en de Leeuwarder maakte zondag geen beste beurt tijdens zijn eerste Klassieker. Als Orkun Kökcü en João Teixeira weer honderd procent fit zijn, mag hij zich opmaken voor een flinke concurrentiestrijd op het middenveld. Dat Diemers ook volgend seizoen contractspeler van Feyenoord is, lijdt geen twijfel. Maar slaagt hij erin om zijn basisplek te behouden?
Contract tot: medio 2023

Steven Berghuis: 5 sterren
Het is eigenlijk al een klein wonder dat hij nog steeds in De Kuip speelt. Berghuis leek vorig seizoen al bezig aan zijn afscheidstournee, maar besloot na de coronastop om Feyenoord alsnog trouw te blijven, ondanks sluimerende interesse van AS Roma. De linkspoot is nog altijd vastbesloten om zich te revancheren voor zijn mislukte avontuur bij Watford en het lijkt voor beide partijen zinloos om hun afscheid nóg een jaar uit te stellen. Feyenoord kan alleen komende zomer nog een transfersom vangen voor zijn aanvoerder, die net 29 is geworden: een ideale leeftijd om de sprong te wagen.
Contact tot: medio 2022

Nicolai Jörgensen: 2 sterren
Net als Toornstra een grootverdiener uit het 'Sintersjaak'-tijdperk: ook Jörgensen lijkt zijn lucratieve verbintenis uit te gaan dienen. Feyenoord sloeg ooit een megabod van Newcastle United af. Zo'n aanbod van zeventien miljoen gaat er sowieso nooit meer komen voor de spits, die eigenlijk sinds het superseizoen '16/'17 al worstelt met zijn vorm. Het Legioen blijft hem echter onverminderd steunen, ondanks zijn matige prestaties op het veld. De komst van concurrent Lucas Pratto lijkt hem bovendien getriggerd te hebben. Trainer Dick Advocaat wil hem deze maand in elk geval niet laten gaan: wat opvolger Arne Slot met de Deen van plan is, is nog even afwachten.
Contract tot: medio 2022

Luis Sinisterra: 2 sterren
Sinisterra's derde Feyenoord-seizoen staat vooral in het teken van opkrabbelen, nadat hij maandenlang uit de roulatie was met een knieblessure. De Colombiaan laat af en toe weer mooie dingen zien, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen nog een toptransfer af gaat dwingen. Eén volledig seizoen vlammen en dan pas een stap hogerop maken: het zou voor club én speler het meest verstandig zijn. Feyenoord betaalde ooit twee miljoen euro voor de toen nog onbekende, maar veelbelovende Sinisterra. Ook in 2022 kan het nog een veelvoud van zijn aankoopbedrag terugverdienen.
Contract tot: medio 2023AZ
Marco Bizot: 4 sterren
'19/'20 was het seizoen van zijn leven. Als het Eredivisie-seizoen was afgemaakt en ook het EK door was gegaan, had Bizot waarschijnlijk allang niet meer in Alkmaar gespeeld. Dit seizoen oogt hij iets minder waterdicht, maar de AZ-sluitpost staat er op de transfermarkt nog steeds goed op. 29 jaar oud, tien jaar ervaring als prof, Oranje-international én nog twee jaar onder contract: als AZ nog iets wil verdienen aan Bizot, moet het na dit seizoen gebeuren.
Contract tot: medio 2022

Yukinari Sugawara: 1 ster
De Japanse rechtsback werd al voor lange tijd vastgelegd, om klaargestoomd te worden voor de opvolging van Jonas Svensson. Nu zijn Noorse concurrent geblesseerd is, gaat die ontwikkeling van Sugawara iets sneller dan vooraf ingeschat. Svensson loopt uit zijn contract, dus de kans is groot dat Sugawara het rijk na dit seizoen alleen heeft. Het lijkt er bovendien niet op dat hij voor die tijd weggekocht wordt. Een speler van buiten de EU die nog vier contractjaren voor de boeg heeft: niet de meest aantrekkelijke combinatie op de transfermarkt.
Contract tot: medio 2025

Pantelis Hatzidiakos: 2 sterren
De centrale verdediger debuteerde eind 2015 voor AZ en heeft bijna geruisloos 105 officiële wedstrijden gespeeld, ondanks de zware knieblessure die hij vorig seizoen opliep. En het lijkt erop dat Hatzidiakos dat aantal de komende tijd verder aan gaat vullen. Heel misschien speelt hij zich als Grieks international ergens in de kijker. Maar Hatzidiakos ligt nog drie seizoenen vast in Alkmaar en heeft nog niet bewezen dat hij het niveau van AZ al ontstegen is.
Contract tot: medio 2024

Bruno Martins Indi: 3 sterren
De meeste voetbalvolgers waren Martins Indi eigenlijk al vergeten, toen de WK 2014-cultheld op Deadline Day door AZ werd gepresenteerd. De geboren Portugees wilde zich – bijna vier jaar na zijn laatste interland – weer in de kijker spelen bij Oranje. Dat is nog niet gelukt, maar de routinier is bezig aan een sterk seizoen tijdens zijn rentree op de Nederlandse velden. Wat er na dit seizoen gaat gebeuren, is echter lastig te voorspellen. Houdt Stoke City hem binnenboord of willen The Potters nog een transfersom incasseren? En heeft AZ in dat geval de middelen om hem voor langere tijd te binden? En ziet Martins Indi dat zelf ook zitten? Vragen, vragen, vragen...
Contract tot: gehuurd van Stoke City, daar tot medio 2022 onder contract

Owen Wijndal: 5 sterren
Eén van de meest beloftevolle linksbacks van Nederland, zo niet van Europa. De meeste AZ'ers hebben hun niveau van het vorige seizoen nog niet aangetikt, maar Wijndal is wél constant gebleven. Het lijkt dan ook uitgesloten dat de AZ-fans nog lang van hem kunnen genieten. Zeker als hij komende zomer op het EK te bewonderen is, lijkt Wijndal onhoudbaar voor AZ.
Contract tot: medio 2023

Fredrik Midtsjö: 3 sterren
De stille motor uit Stjördal. Ook voor Midtsjö geldt dat hij nog niet zo sterk is als vorig seizoen, maar de Noorse controleur blijft een cruciale schakel in het AZ-systeem. Zijn naam is echter nauwelijks voorbijgekomen in het geruchtencircuit en afgelopen zomer besloot hij zelfs voor één jaar bij te tekenen. "Uiteindelijk gaat het om prijzen winnen. Dat moet de volgende stap zijn", liet hij toen weten. Dat zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer lukken. Gaat Midtsjö na de zomer een nieuwe poging wagen met AZ of wordt het na vier seizoenen tijd om zijn vleugels uit te slaan?
Contract tot: medio 2023

Calvin Stengs: 4 sterren
Zoals wel meer van zijn ploeggenoten moest ook de linkspoot even op gang komen dit seizoen. Stengs begint echter langzaam maar zeker de oude Stengs te worden, zeker in de topwedstrijden. Het EK van komende zomer is vanzelfsprekend een mooi platform om een transfer af te dwingen. Maar dan zal Stengs ook moeten bewijzen dat hij weer over een langere periode constant een hoog niveau kan halen.
Contract tot: medio 2023

Teun Koopmeiners: 5 sterren
Natuurlijk zat er af en toe een strafschop tussen, maar een controlerende middenvelder die twee seizoenen op rij dubbele cijfers haalt… Koopmeiners is op zijn 22ste niet alleen clubtopscorer, maar ook dé leider van AZ. Met andere woorden: de linkspoot uit Castricum is aan het seizoen van zijn leven bezig. Hoog tijd voor een stap hogerop dus!
Contract tot: medio 2023

Albert Gudmundsson: 4 sterren
De IJslander speelde twee seizoenen lang een bijrol bij AZ, maar dit jaar staat hij in de schijnwerpers. En niet alleen vanwege zijn twee Eredivisie-goals en drie assists... Gudmundsson zou flink balen van het feit dat hij geen onomstreden basisspeler is en werd al eens uit de selectie gezet. Hij mag deze maand onder geen beding vertrekken, maar misschien kijkt AZ er na dit seizoen heel anders tegenaan, als Gudmundsson zijn laatste contractjaar in gaat. En is hij dan überhaupt nog te handhaven, als hij tegen die tijd wéér op een reserverol afkoerst?
Contract tot: medio 2022

Myron Boadu: 3 sterren
Elk aanstormend talent krijgt vroeg of laat te maken met een vormcrisis. Boadu gaat nu inderdaad door een fase waarin hij het geluk niet aan zijn zijde heeft. Dat kan uiteraard een keer gebeuren: de spits is eigenlijk nu pas bezig aan zijn eerste volledige profseizoen, waarin hij ook nog eens getroffen werd door het coronavirus. Uiteindelijk komt hij er wel weer bovenop. De vraag is echter: doet hij dat als speler van AZ of in het buitenland? Eerst (club)topscorer in Nederland worden en dan pas de sprong wagen, dat lijkt het meest logische stappenplan te zijn. Boadu staat echter bij diverse topclubs op de radar én heeft Mino Raiola als zaakwaarnemer...
Contract tot: medio 2023

Jesper Karlsson: 2 sterren
AZ hoefde niet lang te treuren toen Oussama Idrissi werd weggekocht door Sevilla: met Jesper Karlsson van het Zweedse Elfsborg was er al een opvolger binnengehaald. De tweevoudig Zweeds international noteerde tot dusver vijf Eredivisie-treffers en zes assists en heeft zijn voorganger eigenlijk al doen vergeten. Zijn contract loopt nog ruim vier jaar door, dus AZ zit sowieso goed. Tenzij er tussentijds een niet te weigeren bod komt, speelt Karlsson ook volgend seizoen in het AFAS Stadion.
Contract tot: medio 2025

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Hoe gaat Feyenoord-AZ eindigen?

Feyenoord wint
43%
AZ wint
33%
Gelijkspel
24%
(1686 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws