EL-conclusies Ajax en PSV: 'gouden invaller' in Arena, opvallende rol Schmidt

EL-conclusies Ajax en PSV: 'gouden invaller' in Arena, opvallende rol Schmidt

Gepubliceerd: donderdag 25 februari 2021 om 23:35do 25-02-2021 om 23:35

Laatste update: donderdag 25 februari 2021 om 23:43do 25-02-2021 om 23:43

Lang leek het een geweldige avond te worden voor het Nederlands voetbal. Na de 2-1 overwinning van Ajax op Lille OSC was ook PSV hard op weg naar de volgende ronde van de Europa League, maar de Eindhovenaren werden door een laat doelpunt van Olympiakos alsnog uitgeschakeld. De conclusies na een avondje Europa League-voetbal.

Ajax
Coëfficiënten-leverancier Ajax weer belangrijk

Het is bekend dat Ajax de laatste jaren de meeste coëfficiëntenpunten binnenhaalt voor Nederland en ook donderdagavond waren de Amsterdammers weer belangrijk voor het Nederlandse voetbal. Door de 2-1 overwinning op Lille harkt de ploeg van trainer Erik ten Hag weer wat punten binnen, waardoor een directe Champions League-plek voor de kampioen van de Eredivisie ook in 2022 zo goed als zeker is. PSV wist hier wat punten aan toe te voegen met de 2-1 overwinning, maar we zien de Eindhovenaren niet terug in de volgende ronde.

Invaller Brobbey bewijst zijn waarde
Weer kwam Brian Brobbey als invaller binnen de lijnen tegen Lille, weer was de sterke spits belangrijk voor Ajax. Vorige week maakte hij in de blessuretijd de 1-2, in Amsterdam kopte hij de bal voor op David Neres die hierdoor de 2-1 kon maken. Ten Hag gaf eerder al aan een contractverlenging voor Brobbey niet uit te sluiten en we begrijpen waarom.

Samba ontbreekt bij Ajax-Brazilianen
Neres mocht dan wel de beslissende 2-1 maken voor Ajax, goed spelen deed hij in de minuten daarvoor allesbehalve. Dat gold ook voor zijn collega aan de andere kant, Antony. De twee Brazilianen van Ajax brengen nog niet wat we de laatste maanden van ze gewend zijn: het moet (en kan) beter.

Wedstrijdplan Ten Hag komt niet uit de verf
Ten Hag gaf het voor de wedstrijd al aan: zijn Ajax moest nóg beter voor de dag komen dan in de eerste wedstrijd in Lille. Hoofddoel: de Franse ploeg niet in het counterspel laten komen waar ze zo goed in zijn. Dat plan kon al snel de prullenbak in: Ajax had het gigantisch moeilijk met de snelle spelers van Lille, vooral omdat het de bal zelf erg lastig in de ploeg wist te houden. Het kostte ze uiteindelijk niet de kop, omdat Lille de nodige kansen verzuimde af te maken.

PSV
Zahavi komt op stoom in Eindhoven

In Griekenland was hij al belangrijk met twee goals, ook in Eindhoven was Zahavi van grote waarde voor PSV. Zorgde ervoor dat zijn ploeg met een 2-0 stand ging rusten. Torende bij een hoekschop boven alles en iedereen uit en verschalkte Olympiakos-keeper José Sá, niet veel later schoot hij een vrije trap prachtig in de winkelhaak. De Israëlische aanvaller bewijst de laatste weken zijn waarde voor PSV.

Dramatisch slot
Het leek lang goed te gaan voor PSV, maar de Eindhovenaren kregen in de slotfase snoeihard het deksel op de neus. Goaltjesdief Ahmed Hassan bewees zijn waarde voor Olympiakos en dompelde alles en iedereen met een PSV-hart in rouw. De focus kan bij PSV volledig op de Eredivisie…

Rosario overtuigt wederom niet
Mét Ibrahim Sangaré valt het nog niet echt op, maar zonder de Ivoriaanse stofzuiger naast zich heeft Rosario het erg lastig. Leverde tegen Olympiakos meer ballen in bij de verkeerde kleur dan bij de goede en wist geen enkel moment écht te overtuigen.

Schmidt wisselt te laat
Normaal wisselt PSV-trainer Roger Schmidt snel en veel, tegen Olympiakos liet hij zijn elftal tot in de laatste minuten staan. Net té lang, want een aantal spelers solliciteerde al een tijdje naar een wissel. Zo liep Ryan Thomas op zijn laatste benen en had Rosario zijn dag absoluut niet. Pas na de treffer van Hassan greep Schmidt in, maar toen was het al te laat.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws