Feyenoord vraagt donatie van 15 miljoen euro: 'Voor een deel een principekwestie'

Feyenoord vraagt donatie van 15 miljoen euro: 'Voor een deel een principekwestie'

22-03-2021 09:32 Laatste update: 09:40
103

Bij de supporters van Feyenoord heerst verdeeldheid na het verzoek van algemeen directeur Mark Koevermans van Feyenoord om af te zien van restitutie. Feyenoord maakte afgelopen week bekend dat het water de club aan de lippen staat door de coronacrisis. Supporters en zakelijke relaties terugbetalen zou een lastig verhaal worden.

Mocht iedere supporter zijn geld terugvragen, dan kost dat Feyenoord zo'n vijftien miljoen euro. Een bedrag dat Feyenoord op dit moment simpelweg niet heeft. Door de lege stadions als gevolg van de coronacrisis is het eigen vermogen verdampt. Koevermans schetste de financiële situatie in een zwaarmoedige video, gericht aan de supporters. "Als supportersvereniging leggen we de keuze bij het individu", zegt Remco Ravenhorst, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder, tegen VoetbalPrimeur.

"Wij kunnen niet in iemands portemonnee kijken. Het kan ook zijn dat men het gewoon niet wil. Ik vind het wel goed dat Feyenoord dank uit heeft gesproken naar alle seizoenkaarthouders, ongeacht de keuze die ze maken. Dat hebben we Feyenoord op het hart gedrukt: zorg dat je daar geen onderscheid in maakt. Dat onderschrijft de club ook volledig en daar ben ik blij mee. Supporters hebben een seizoenkaart genomen in een tijd die allesbehalve zeker is. Daar mag ook dank voor worden uitgesproken", zegt hij.

Verdeeldheid bij supporters Feyenoord
Feyenoord heeft een zeer trouwe supportersschare, maar het is zeker niet vanzelfsprekend dat iedereen afziet van restitutie. Dat heeft niet per se te maken met de financiële situatie van een supporter, maar ook omdat niet iedereen het beleid van de club steunt. "Ik merk verdeeldheid", zegt Ravenhorst. "Het is niet dat er één geluid is. De een wil het niet omdat hij baalt van de sportieve prestaties en de ander omdat hij het niet eens is met het beleid. Maar er zijn ook supporters die vinden dat je daar juist niet naar moet kijken. Zij willen niet dat Feyenoord veel inlevert voor komend seizoen. Voor een deel is het een principekwestie, ja."

Ravenhorst is blij met de manier waarop Feyenoord de eigen problemen aan het licht brengt. De toon van Koevermans is zwaar, maar wel duidelijk. "Het is goed dat Feyenoord ook zelfkritisch is en zegt dat er dingen beter moeten, bijvoorbeeld het transferresultaat en de sportieve prestaties. Er zijn veel supporters die het geld niet willen geven aan de club. Niet omdat ze het zich niet kunnen permitteren, maar omdat ze het oneens zijn met de koers die de club vaart. Dat vind ik zonde. We moeten zorgen dat iedereen bij elkaar blijft. Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij Feyenoord, maar bij iedereen. Ook bij ons als supportersvereniging."

Transferbeleid Feyenoord kraakt
Niet iedere supporter is te spreken over het transferbeleid van Feyenoord, dat ongelukkig te noemen is. Lucas Pratto heeft de club meerdere tonnen (exclusief fee aan z'n zaakwaarnemer) gekost, maar is een flop gebleken. Feyenoord heeft met Pratto, Nicolai Jörgensen en Róbert Bozeník drie spitsen, maar in plaats daarvan staat Bryan Linssen in de spits. "Je moet je kop daar niet voor in het zand steken. Het beeld is nu mega-ongelukkig. Dan mag je je als supporter afvragen of het nou zo verstandig was om dat te doen. Dat is een hele gezonde gedachte", zegt Ravenhorst, die wel snapt dat Feyenoord onder bepaalde omstandigheden Pratto heeft gehaald.

Maar ook binnen de selectie van Feyenoord is er geen unanimiteit. Niet iedere speler is bereid om salaris in te leveren en een 1-1 gelijkspel tegen FC Emmen, een paar dagen na de oproep van Koevermans, is het slechtste signaal naar de achterban waar je zo'n dringend beroep op doet. "Ik heb gekozen voor een seizoenkaart en dat zou ik nu weer doen, want ik kijk ook naar de toekomst van de club en wil dat we er voor volgend seizoen iets van gaan maken, hoe moeilijk dat ook zal worden", zegt Ravenhorst. "Ik wil niet naar een Feyenoord kijken dat in de middenmoot speelt."

Ravenhorst ziet ruimte voor verbetering op het gebied van de communicatie van Feyenoord met de achterban. In zijn ogen kan dat beter. "Niet dat er alleen een video komt wanneer ze iets van je nodig hebben, wat ik hoor van supporters. Er zijn ook supporters die zeggen dat ze de club maanden niet gehoord hebben. Dat is geen onterechte gedachte."

"Supporters willen de binding met de club voelen, al sturen ze maar een berichtje. Daar zit nog wel ruimte voor verbetering. Feyenoord is zelfkritisch en heeft aangegeven dat iedereen gewaardeerd wordt, ondanks de keuze die men maakt over restitutie. De club vindt dat het misschien te lang stil is geweest."

Welke keuze de supporters ook maken voor zichzelf, Ravenhorst hoopt vooral dat er zo snel mogelijk weer publiek in de stadions mag komen. "Dat geeft de achterban weer perspectief en helpt bij de verkoop van seizoenkaarten. En misschien nog wel belangrijker: het brengt ons weer een stukje plezier en ontspanning waar we allemaal zo hard aan toe zijn."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)