Onana en Ajax kibbelen over contractverlenging: de scenario's op een rij

Onana en Ajax kibbelen over contractverlenging: de scenario's op een rij

Gepubliceerd: dinsdag 20 april 2021 om 10:00di 20-04-2021 om 10:00

Achter de toekomst van Andre Onana staat een groot vraagteken. Ajax en de vertegenwoordigers van de doelman worden het vooralsnog niet eens over een contractverlenging van de geschorste Kameroener. Wat zijn de scenario’s voor Onana's toekomst? VoetbalPrimeur zet ze voor je op een rij.

Het verhaal van Onana is bekend: de Ajax-goalie kreeg een jaar schorsing van de UEFA, nadat er doping in zijn plas werd aangetroffen. Daardoor mag Onana - tenzij het CAS de straf vermindert - tot februari 2022 geen officiële wedstrijden spelen. Dat brengt Ajax in een lastig parket: het contract van Onana loopt medio 2022 af, waardoor de keeper voor zijn rentree al kan onderhandelen met andere clubs over een transfervrije overgang. De Amsterdammers willen dat niet, waardoor de clubleiding onderhandelt met het kamp-Onana over een nieuw contract. Dat loopt alleen niet soepel: club en speler kwamen vooralsnog niet tot een akkoord, liet Marc Overmars zondag weten. 

Scenario één: Onana tekent niet bij
Dit is nu waarschijnlijk de meest reële optie, nadat zondag duidelijk werd dat Onana en Ajax moeite hebben om tot een akkoord te komen. Als de twee partijen het daadwerkelijk niet eens worden over de contractverlenging, dan moet Ajax vrezen voor een transfervrij vertrek van de achttienvoudig international van Kameroen.

Ajax kan Onana komende zomer in theorie nog voor een transfersom verkopen, alleen lijkt de kans erg klein dat dit ook lukt. Veel clubs zitten namelijk krap bij kas door de coronapandemie, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze een speler kunnen én willen aantrekken die voor langere tijd niet kan spelen. Een transfervrije exit van Onana zou een hard gelag zijn voor de Amsterdammers. Onana vertegenwoordigde voorheen namelijk behoorlijk wat kapitaal voor de club.

Scenario twee: Onana verlengt tot medio 2023
De duur van het nieuwe Onana-contract is naar verluidt één van de pijnpunten in de onderhandelingen. Onana zou graag tekenen tot medio 2023, terwijl Ajax inzet op een nieuw contract dat tot de zomer van 2024 loopt. In dit scenario krijgt Onana echter zijn zin, met een nieuwe verbintenis die één jaar langer doorloopt.

Het is niet gek dat Onana graag wil bijtekenen tot medio 2023: dat pakt namelijk vooral gunstig uit voor de doelman zelf. De goalie kan na het uitzitten van zijn schorsing een half jaartje speelminuten maken bij Ajax, om zich zo weer in de kijker te spelen bij andere clubs. Vervolgens kan Onana in de zomer van 2022 voor een relatief lage transfersom vertrekken, doordat zijn contract een jaar later afloopt.

Ajax wordt vanzelfsprekend minder vrolijk van dit scenario. De Godenzonen kunnen in het volgende seizoen dus maar een paar maanden gebruik maken van Onana, waarna ze hem vervolgens voor een relatief laag bedrag moeten verkopen. Gebeurt dat niet, dan loopt de Kat uit Kameroen waarschijnlijk transfervrij de deur uit.

Scenario drie: Onana verlengt tot medio 2024
Deze optie lijkt op het eerste gezicht erg veel op de vorige. Dat is echter niet het geval: scenario twee en drie zijn zelfs tegenhangers van elkaar. Een contractverlenging tot medio 2024 zou juist erg gunstig uitpakken voor Ajax en relatief slecht voor Onana. In dit geval kan de huidige koploper van de Eredivisie Onana voor meerdere jaren behouden, óf volgende zomer een hoge transfersom voor hem vangen.

Voor Onana betekent een verlenging van twee jaar daarentegen dat zijn gewenste stap omhoog op de korte termijn een stuk lastiger wordt. Clubs zullen dan aanzienlijk meer op tafel voor hem moeten leggen. Daarentegen zou de doelman zich in dit scenario heel loyaal tonen aan Ajax, zijn werkgever die hem tot op heden onvoorwaardelijk steunt (terwijl de fout toch vooral bij Onana zélf ligt). 

Scenario vier: het CAS verkort de Onana-schorsing
Dit zou de huidige zaken aanzienlijk veranderen. Het is alleen moeilijk om te zeggen op welke manier dit de toekomst van Onana beïnvloedt. Dat hangt namelijk ook af van de precieze strafvermindering. Toch zou een strafverlaging voor een doorbraak in de onderhandelingen kunnen zorgen. Scenario twee (een contractverlenging tot medio 2023) wordt op deze manier namelijk interessanter voor Ajax. De Amsterdammers kunnen bij een strafverlaging het grootste deel van volgend seizoen beschikken over Onana. Hoewel het nog steeds niet de ideale oplossing zou zijn voor Ajax, kan de strafverlaging er wel voor zorgen dat de clubleiding meer vrede heeft met een lagere transfersom voor Onana.

Conclusie
Het is niet gek dat de onderhandelingen tussen Ajax en Onana moeizaam verlopen: er is eigenlijk geen oplossing die voor beide partijen ideaal is. Een strafverlaging kan de zaak veranderen, hoewel de onderhandelingen ook vastlopen op het salaris en een eventuele transferclausule. Eén van de partijen zal dus water bij de wijn moeten doen. Daarbij heeft Onana de 'troef' van een aflopend contract en Ajax kan een beroep doen op het loyaliteitsgevoel van Onana richting de club die hem enorm veel gebracht heeft. Het is een waarschijnlijk scenario dat de gesprekken hieromtrent hervat worden ná de uitspraak van het CAS.  

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws