Feyenoord bezig met 'jongere versie van Toornstra': 'Twee seizoenen stilgestaan'

Feyenoord bezig met 'jongere versie van Toornstra': 'Twee seizoenen stilgestaan'

19-05-2021 07:32
77

Guus Til moet de eerste aanwinst van Feyenoord voor het seizoen, zo werd deze week duidelijk: trainer Dick Advocaat gooide eerder tevergeefs een lijntje naar hem uit, maar opvolger Arne Slot lijkt de enkelvoudig Oranje-international wél over de streep te gaan trekken. Martin Haar kent Slot én Til nog van zijn AZ-tijd en zou een hereniging dan ook toejuichen.

Haar was jarenlang assistent-trainer bij AZ en had ook de Alkmaarse beloften onder zijn hoede: in die laatste hoedanigheid kreeg hij met Til te maken. "Guus is een heel slimme jongen, ook buiten het veld. Hij heeft een neusje voor diep gaan op de goede momenten. Dat is in het hedendaagse voetbal heel belangrijk", vertelt hij aan De Telegraaf.

Haar noemt Til 'eigenlijk een jongere versie van Jens Toornstra': de in Zambia geboren middenvelder kan als nummer tien spelen, maar ook een iets behoudender rol op zich nemen. "Op die plek (op tien, red.) moest hij ook de spits aan het werk zetten en sluwe steekpasses geven. Maar hij is misschien op zijn best als hij kan blijven gaan." Til is sinds zijn vertrek bij AZ weinig succesvol geweest in het buitenland, weet ook Haar, die echter vertrouwen blijft houden. "Hij heeft de afgelopen twee seizoenen even stilgestaan, al verdiende hij die transfer naar Spartak op dat moment."

Til verruilde AZ in 2019 voor Spartak Moskou, dat achttien miljoen euro overmaakte. Zijn contract loopt nog door tot 2023, maar de middenvelder lijkt niet veel toekomst te hebben bij Spartak, dat hem dit seizoen al bij SC Freiburg stalde. Feyenoord gaat naar verluidt één miljoen euro betalen om hem komend seizoen te huren.