De Boer verdedigt standpunt over fonkelnieuw Oranje-systeem

De Boer verdedigt standpunt over fonkelnieuw Oranje-systeem

02-06-2021 23:30
62

Bondscoach Frank de Boer maakt zich geen zorgen na de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland. Zijn 5-3-2 (of 3-5-2, zoals De Boer het noemt) experiment pakte vooralsnog niet goed uit, maar er is geen man overboord.

"We hebben er maar één keer goed op getraind, dus je kunt niet verwachten dat je ineens de sterren van de hemel speelt. Al hopen we dat natuurlijk wel", zegt De Boer voor de camera van de NOS. "Dat het beter kan en moet, lijkt me duidelijk. Ik heb een paar goede momenten gezien, maar te weinig. In de tweede helft kwamen we beter uit de startblokken. We moeten er nu voor zorgen dat het gewoon beter moet. Ik ben ervan overtuigd dat we hier heel goed mee kunnen spelen."

De Boer denkt dat zijn spelers in staat zijn om 5-3-2 eigen te maken. "Ik wilde 3-5-2 spelen omdat ik denk dat we dat goed kunnen met de spelers die we hebben. Gezien de kwaliteit die we hebben is dit een uitstekend systeem. Wie er in hun kracht komen? Ik denk dat Wout Weghorst en Memphis Depay sowieso in hun kracht komen, Dumfries komt daar honderd procent ook in, Wijndal kan opkomen. De middenvelders zijn heel all-round. Stefan de Vrij speelt alleen maar zo, daar maak ik me geen zorgen om. In 4-3-3 zet je sneller druk op de tegenstander, maar dat kost heel veel kracht. Doe je dat vanaf het begin of hoop je dat later in te zetten? Het bracht meer energie en veel meer dreiging."

De Boer is niet van plan om zijn plan zomaar in de prullenbak te gooien. "We hebben één keer drie keer tien minuten getraind en ook nog in twee systemen getraind. Wijnaldum en Frenkie de Jong zijn pas een paar dagen hier, dus we moeten niet verwachten dat het ineens helemaal perfect loopt. Ik weet zeker dat als we de beelden analyseren, we weten wat we beter moeten doen."