Hollandse school of nieuw elan: 14 potentiële opvolgers van De Boer

Hollandse school of nieuw elan: 14 potentiële opvolgers van De Boer

30-06-2021 14:15
125

Het grote speculeren kan beginnen: wie wordt de nieuwe bondscoach van Oranje? Enige haast is geboden, want begin september staan er alweer cruciale WK-kwalificatiewedstrijden op het programma. Dit zijn de veertien potentiële opvolgers van Frank de Boer.

Beschikbaar en Nederlands

Giovanni van Bronckhorst
Van Bronckhorst zit sinds december 2020 zonder club, na een jaar trainer te zijn geweest van het Chinese Guangzhou R&F. De 46-jarige Rotterdammer stond bij Feyenoord voor het eerst op eigen benen en won na een stroeve start uiteindelijk vijf prijzen in vier seizoenen. De 89-voudig international was aanvoerder in aanloop op het historische WK van 2010. Of hij die ervaring op de spelers kan overbrengen als bondscoach, is afwachten.

Phillip Cocu
Heeft de handen al even vrij, na zijn ontslag bij Derby County. De carrière van Cocu vertoont parallelen met die van De Boer: succesvol in Nederland, snel ontslagen in het buitenland. Wel is Cocu communicatief sterker dan De Boer, zegt menigeen die beide trainers heeft meegemaakt. Moet de KNVB deze gok wagen?

Henk ten Cate
Gaat met zijn 66 jaar al enorm lang mee in het trainersvak. Kende succes bij Ajax, maar heeft verder bij geen enkele topclub in z'n eentje aan het roer gestaan. Wel werkte hij als assistent bij FC Barcelona als Chelsea in de absolute top. Daarnaast wordt hij vaak geroemd om zijn persoonlijkheid en uitstraling, iets wat Oranje momenteel goed kan gebruiken. Dat Ten Cate de laatste jaren alleen nog maar werkzaam was in het Midden-Oosten, spreekt niet per se in zijn voordeel.

Logisch, maar onrealistisch

Erik ten Hag
Inmiddels vier jaar trainer van Ajax en een aardige staat van dienst opgebouwd in het internationale voetbal. Probleem: Ten Hag heeft net zijn contract verlengd bij de Amsterdammers. Het lijkt een utopie dat de keuzeheer zijn contract inlevert en bij Oranje aan de slag gaat.

Louis van Gaal
Is met Truus aan het genieten van zijn welverdiende pensioen, maar Van Gaal was vorig jaar bereid om de KNVB uit de brand te helpen na het vertrek van Koeman. De KNVB belde alleen niet. Krijgt de bond een tweede kans van Louis, of heeft de KNVB zijn kruit verschoten?

Peter Bosz
Het zou gek zijn om Olympique Lyon te verlaten, zonder ook maar één wedstrijd op de bank te hebben gezeten. Maar Bosz heeft het hele pakket en is bovendien een echte exponent van 'de Hollandse school'. Bij Ajax, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen koos hij altijd voor de schoonheid van het spelletje, al leverde dat geen prijzen op.

Frisse, buitenlandse wind en beschikbaar

Joachim Löw
Heeft zijn laatste kunstje bij Die Mannschaft achter de rug, na de EK-uitschakeling tegen Engeland. In feite teerde Löw de laatste jaren vooral op zijn reputatie, nadat hij zijn land in 2014 naar de wereldtitel leidde. Wie dinsdagavond naar Engeland - Duitsland keek, zag een uitgebluste bondscoach op de bank zitten, wat hem niet bepaald aantrekkelijker maakt voor de KNVB.

Antonio Conte
Met Conte vloekend en tierend langs de zijlijn, is het in elk geval nooit saai. Hij werd kampioen in zowel Italië als Engeland, maar een typisch Nederlandse trainer is hij zeker niet. Met Conte zou KNVB zich wel een forse rekening op de hals halen: bij Internazionale streek hij jaarlijks 11 miljoen euro netto op.

Lucien Favre
Nog een ervaren trainer. De 63-jarige oefenmeester uit Zwitserland zit sinds zijn ontslag bij Borussia Dortmund in december vorig jaar zonder club. Hij speelde daar attractief voetbal in een 4-2-3-1 opstelling, maar moest het afleggen tegen Bayern München. Favre is geen trainer van 'komen en gaan', aangezien hij gemiddeld ruim drie jaar bij zijn ploeg blijft. Oranje kan na zeven bondscoaches in zeven jaar wel wat vastigheid gebruiken. 

Zinédine Zidane
Willem van Hanegem was degene die opperde om Zidane te bellen. De Franse succescoach is sinds zijn vertrek bij Real Madrid vrij om een nieuwe functie te bekleden. Bovendien ligt zijn idee van denken over voetbal niet mijlenver af van hoe ‘wij Nederlanders’ voetbal benaderen. Toch ligt het niet in de lijn der verwachting, dat Zidane in september bij Oranje voor de groep staat.

Frisse, buitenlandse wind en bezet

Pep Guardiola
Het is geen geheim dat Guardiola een zwak heeft voor het Nederlands voetbal. Zelf zegt hij alles te danken te hebben aan zijn grote leermeester, Johan Cruijff. Zou de KNVB hem kunnen verleiden om bondscoach van Oranje te worden? Het wordt een heidens karwei, gezien zijn tweejarige contract bij Manchester City. Of Guardiola bereid is een groot deel van zijn salaris in te leveren, valt te bezien.

Kasper Hjulmand
Rafael van der Vaart kwam met de naam van Hjulmand op de proppen: de trainer gooit hoge ogen met Denemarken op het EK, dat het in de kwartfinales opneemt tegen Tsjechië. Hjulmand is daarnaast ook voorstander van een systeem met buitenspelers. Voor hem geldt hetzelfde als voor Guardiola, al heeft de Deen nog een contract tot medio 2024 bij de Deense bond.

Oud, maar niet versleten

Dick Advocaat
Feyenoord was écht zijn allerlaatste klus. Toch? Ongetwijfeld zou hij gevleid zijn en er een nachtje over slapen, mocht de KNVB hem bellen. Het zou zijn vierde termijn worden in Zeist. In 2017 hielp hij de KNVB al een keer eerder uit de brand, nadat Danny Blind ontslagen werd.

Arsène Wenger
Heeft in zijn 22 jaar bij Arsenal een gigantische status opgebouwd, maar is al 71. De KNVB moet van goeden huize komen om Wenger te overtuigen van een doorstart als trainer. Ook omdat Le Professeur het prima naar zijn zin lijkt te hebben als tv-analist en zogeheten 'Head of Global Football' bij de FIFA.