Slot tegen Schmidt: Feyenoord leert PSV onaangename les

Slot tegen Schmidt: Feyenoord leert PSV onaangename les

Gepubliceerd: maandag 20 september 2021 om 06:30ma 20-09-2021 om 06:30

Laatste update: maandag 20 september 2021 om 06:41ma 20-09-2021 om 06:41

Feyenoord zette PSV zondagmiddag finaal te kijk in de eerste Eredivisie-topper van het seizoen: 0-4. VoetbalPrimeur analyseert hoe Arne Slot zijn tegenstander Roger Schmidt een onaangenaam lesje leerde.

Door Evert van Zoelen

Tactische zet Feyenoord
Arne Slot begint de middag met een driedubbele verrassing: Bryan Linssen op de bank, Guus Til als valse 9 en een extra middenvelder in de persoon van Fredrik Aursnes. Jens Toornstra is daardoor de meest offensief ingestelde Feyenoorder op het middenveld.

Het idee hierachter is om de ruimte achter de twee controleurs van PSV - Roger Schmidt begint met Olivier Boscagli en Davy Pröpper - te kunnen bespelen. Wanneer Til namelijk vrijkomt in die ruimtes, moeten de centrale verdedigers van PSV beslissen of ze doorstappen of niet, wat ruimtes achter de laatste lijn kan openen.


Til kiest positie tussen de linies. Bron: ESPN.


Het effect van positie kiezen tussen de linies: in dit geval is het Luis Sinisterra die zich aanbiedt, waardoor André Ramalho doorstapt en Toornstra diep kan gaan. Bron: ESPN.

Feyenoord weet desondanks weinig te creëren. De Rotterdammers zijn vooral bezig met het afstoppen van PSV. Sinds het aantreden van Slot gebeurt dit vanuit een 4-4-2-opstelling, waarbij in dit geval aanvallende middenvelder Toornstra naast spits Til komt te spelen. Hun belangrijkste opdracht: de passlijnen naar de centrale middenvelders van PSV eruit halen.


Til en Toornstra dekken Pröpper en Boscagli af. Bron: ESPN.

PSV wordt hierdoor gedwongen om over de zijkanten te spelen. De Eindhovenaren weten door het centrum de opties niet te vinden, terwijl Feyenoord de backs aan de zijkant vrij gemakkelijk kan vastzetten.


Feyenoord kan het bij de backs steeds vastzetten. Bron: ESPN.

Na de openingsfase trekt PSV de wedstrijd naar zich toe. Boscagli laat zich uitzakken tussen de centrale verdedigers om zo een overtal achterin te krijgen. Feyenoord moet dan de keuze maken tussen doordekken vanuit het middenveld of een speler in de opbouw van PSV vrijlaten. Beide keuzes kunnen tot ruimte voor PSV leiden.


PSV gaat met drie man opbouwen. Bron: ESPN.

Vanaf dat moment is het eigenlijk eenrichtingsverkeer. PSV valt aan en probeert de Rotterdamse formatie uit elkaar te spelen. De Eindhovenaren hebben hier desondanks erg veel moeite mee, omdat het centrum goed dicht wordt gezet door Feyenoord. Enkele keren weet PSV iemand tussen de linies te vinden die daarna met een individuele actie een mogelijkheid weet te creëren.


Cody Gakpo komt vrij tussen de linies en weet met een individuele actie tot een schot te komen. Bron: ESPN.

Om tot kansen te kunnen komen, bewegen de buitenspelers van PSV naar binnen toe.


PSV probeert een vrije speler tussen de linies te vinden. Bron: ESPN.

Feyenoord moet het vooral hebben van omschakelmomenten, maar de Rotterdammers spelen dit vaak slordig uit.


Ruimte voor Feyenoord in de omschakeling, maar dit wordt niet benut. Bron: ESPN.

Aan de bal is Feyenoord slordig. De opbouw gaat vaak over Marcos Senesi, die met een lange bal Til probeert te bereiken. Geregeld leidt dit tot snel balverlies.

Vlak voor rust uit het niets de 0-1. Na een goede actie weet Marcus Pedersen Toornsta te bereiken, die fantastisch afrondt. Het spelbeeld verandert daardoor niet in de tweede helft: PSV probeert gaten in de Rotterdamse defensie te vinden, terwijl Feyenoord zo goed georganiseerd staat dat deze ruimtes niet te vinden zijn. Niet voor niets kreeg de Rotterdamse formatie nog geen enkele tegengoal als Justin Bijlow, Senesi en Gernot Trauner samen op het veld stonden.

Daarna begint het Grote Wisselen van Roger Schmidt. Mario Götze, Eran Zahavi en Gakpo worden naar de kant gehaald en het lijkt er niet op dat PSV daar beter van gaat spelen.

Vanuit tactisch oogpunt is de veldbezetting van PSV de tweede helft niet goed. Wanneer de centrale verdedigers de bal hebben, biedt geen van de middenvelders zich aan in de ruimte tussen de aanval en het middenveld van Feyenoord. Hierdoor kunnen de spelers van Feyenoord zich oriënteren op het dichthouden van de passlijnen achter hen.


Niemand van PSV biedt zich aan in de ruimte tussen de aanval en het middenveld van Feyenoord. Bron: ESPN.

Uiteindelijk weet Feyenoord dankzij goede invalbeurten van Linssen en Cyriel Dessers de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met drie goals in de laatste twintig minuten geven de Rotterdammers PSV niet alleen een lesje in verdedigen, maar ook een lesje in effectiviteit.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws