Ajax krijgt tiental Dortmund in slotfase omver en is door in de Champions League

Ajax krijgt tiental Dortmund in slotfase omver en is door in de Champions League

03-11-2021 22:51 Laatste update: 04-11-2021 00:39
376

Ajax is al na vier wedstrijden zeker van Champions League-overwintering. De Amsterdammers sprankelden niet tegen Borussia Dortmund, maar buitten in de slotfase alsnog hun numerieke meerderheid uit: Dusan Tadic, Sébastien Haller en Davy Klaassen hielpen Ajax aan een 1-3 uitzege.

Ajax speelde in zijn vertrouwde basisopstelling en Dortmund miste een groot aantal belangrijke spelers – onder wie Erling Braut Haaland – maar het wedstrijdbeeld was aanvankelijk heel anders dan in Amsterdam. De eerste grote kansen waren voor de thuisploeg, maar Mats Hummels kopte over, Jude Bellingham verzuimde om te profiteren van een glijpartij van Lisandro Martínez en ook Thorgan Hazard had geen succes.

Nadat Ryan Gravenberch de beschietingen namens Ajax opende – doelman Gregor Kobel redde – kwam de wedstrijd plotseling op zijn kop te staan. Mats Hummels gleed hard, maar ogenschijnlijk reglementair naar de bal en haalde Antony onderuit: rood voor de routinier. Amper tien minuten later viel een beslissing van de arbitrage juist in Ajax' nadeel uit: de VAR zag een overtreding van Noussair Mazraoui op Bellingham, de bal ging op de stip en Marco Reus zette Dortmund op 1-0.

Trainer Erik ten Hag greep halverwege in door Klaassen in te laten vallen voor Edson Álvarez, die geel kreeg en geschorst is voor de volgende wedstrijd tegen Besiktas. Ajax voerde de druk langzaam op, kreeg aanvankelijk niet veel kansen, maar drukte in de slotfase toch nog door. Tadic gleed met een uiterste krachtsinspanning een getoucheerde voorzet van Antony binnen bij de tweede paal: 1-1. De Braziliaan had de smaak te pakken en slingerde de bal even later opnieuw de zestien meter binnen: Haller kwam ook in zijn vierde Champions League-wedstrijd tot scoren en kopte vakkundig de winnende 1-2 binnen.

De 1-3 van Klaassen in de blessuretijd was de kers op de taart. Poulegenoot Sporting Portugal won ondertussen met 4-0 van Besiktas, maar die uitslag is niet belangrijk voor Ajax. Dortmund en Besiktas kunnen de Amsterdammers niet meer inhalen en als Ajax nog één punt pakt, is het ook zeker van de eerste plek in de poule.