Waarom Nederland zo moeizaam speelde tegen Montenegro

Waarom Nederland zo moeizaam speelde tegen Montenegro

14-11-2021 11:12 Laatste update: 11:25
123

Het is het Nederlands elftal nog niet gelukt om zich te plaatsen voor het WK. Tegen Montenegro werd een 0-2 voorsprong weggegeven na een erg moeizame wedstrijd (2-2).

Door Evert van Zoelen

Het plan van Montenegro
Het moeizame spel van Nederland begint met het tactische plan dat Montenegro bedacht heeft. Miodrag Radulovic stuurt zijn team het veld in vanuit een 5-4-1 formatie. Wanneer Oranje de bal heeft zakt Montenegro in tot de eigen helft. Opvallend hierin is dat de centrale verdedigers van Nederland, Virgil van Dijk en Stefan de Vrij, helemaal niet onder druk gezet worden. In plaats daarvan kiest spits Uros Djurdjevic steeds positie ter hoogte van Frenkie de Jong. Op die manier creëert Montenegro een 3v3 situatie op het middenveld met Djurdjevic, Marko Jankovic en Sead Haksabanovic tegen De Jong, Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen.


De spits van Montenegro zakt terug waardoor er een 3v3 op het middenveld ontstaat. Bron: NOS.

Doordat Montenegro beide centrale verdedigers van Nederland vrij laat heeft de ploeg achterin twee spelers 'extra'. Memphis Depay staat in het centrum van het veld vaak tegen drie centrale verdedigers. Gaat de bal naar de zijkant dan kunnen de centrale verdedigers rugdekking geven aan de vleugelverdedigers, waardoor Donyell Malen en Arnaut Danjuma slechts sporadisch in 1v1 duels weten te komen.


De buitenste centrale verdediger van Montenegro kan steeds rugdekking geven als de buitenspelers van Oranje in de 1v1 willen komen. Bron: NOS.

Lage backs
Nederland kiest ervoor om de backs in lage posities te laten beginnen. Deze worden immers afgedekt door de buitenste middenvelders van Montenegro. Wanneer Daley Blind en Denzel Dumfries hoger positie kiezen nemen ze dus ook een extra verdediger mee, waardoor de ruimte voor de buitenspelers van Oranje nog kleiner wordt. Echter, doordat Montenegro steeds een 2v1 weet te creëren met de centrale verdediger en door matig positie kiezen van vooral Malen weet Nederland weinig gevaar te stichten. Dit in combinatie met een slecht veld en veel kleine overtredingen zorgt ervoor dat er nooit echt tempo in het spel komt.


De backs van Nederland staan laag in de opbouw. Bron: NOS.

Een voordeel van de lage backs voor Oranje is wel dat de organisatie achter de bal op deze manier steeds klopt. Verovert Montenegro de bal, dan staan er steeds vier of vijf spelers klaar om de counter af te stoppen. Nederland weet weinig te creëren, maar geeft hierdoor ook weinig weg.

Na een gelukkig gegeven penalty in de eerste helft weet Nederland in de tweede helft één keer met wat geluk wat ruimte te vinden, waarna Dumfries wel in de 1v1 weet te komen en via een lage voorzet Depay weet te bereiken waarna Nederland op 0-2 komt.

Keuzes Nederland
Bij Nederland zijn vooral Van Dijk en De Vrij aan de bal. Enkele keren dribbelen zij het middenveld in, maar te veel risico willen zij niet nemen. Immers, raken zij de bal kwijt na het indribbelen dan ligt er meteen een gat in het centrum van de defensie. Daarnaast wordt er ook verrassend weinig voor gekozen om de vrije middenvelder tussen de linies in te spelen wanneer deze er wel was. Vooral Klaassen was geregeld vrij tussen het middenveld en de verdediging van Montenegro, maar werd niet ingespeeld van achteruit.


De Vrij dribbelt in en creëert een 4v2 situatie in het centrum met Depay, Klaassen en Wijnaldum. Nederland weet de situatie echter niet uit te spelen. Bron: NOS.


Klaassen is vrij tussen de linies, maar wordt niet ingespeeld. Bron: NOS.

Na de 0-2
Na de 0-2 wordt het matige spel van Nederland nog stroperiger. De bal wordt vooral achterin rondgespeeld en het spel naar voren toe stokt nog verder. Daarnaast vallen enkele spelers niet gelukkig in, waarna Oranje een hele slechte eindfase ingaat. Zo stapt Teun Koopmeiners bij de 1-2 eerst verkeerd in en laat hij daarna zijn man lopen.


Koopmeiners stapt vooruit waardoor de '6-ruimte' voor de centrale verdedigers openligt. Uit de omschakeling die volgt scoort Montenegro de 1-2. Bron: NOS.

En even later is ook bij de 2-2 de organisatie niet goed, waarna Daley Blind erg makkelijk zijn duel verliest. Door het gelijke spel zal het erop aankomen aanstaande dinsdag tegen de Noren en dan zal het een stuk beter moeten dan tegen Montenegro.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s