Feyenoord op tussenrapport: Slot laat de zon weer schijnen in Rotterdam-Zuid

Feyenoord op tussenrapport: Slot laat de zon weer schijnen in Rotterdam-Zuid

20-11-2021 12:00
31

De eerste twaalf speelrondes van de Eredivisie zitten erop en dus hebben we een aardig idee hoe de clubs er dit seizoen voor staan. VoetbalPrimeur neemt de stand van zaken bij diverse clubs met je door en vandaag is het de beurt aan Feyenoord.

Transferzomer: make-over laat frisse wind in De Kuip waaien
Van het basisteam dat onder Dick Advocaat Conference League-voetbal veiligstelde, is de helft in de zomer vertrokken uit Rotterdam-Zuid. Met Marcus Pedersen en Gernot Trauner kreeg de rechterkant van de defensie een kwaliteitsimpuls, terwijl de gehuurde Guus Til op het middenveld direct zijn stempel drukte. Tel daarbij supersub Cyriel Dessers en de steeds belangrijker wordende Fredrik Aursnes op en het resultaat is een Feyenoord dat in de breedte gegroeid is ten opzichte van voorgaande seizoenen.

De grootste versterking zag Feyenoord echter komen in de persoon van Arne Slot. Onder de nieuwe trainer combineert de Stadionclub attractief spel én resultaatvoetbal. Niet voor niets ligt Feyenoord op koers om groepswinnaar te worden in de Conference League en staat de ploeg slechts twee punten achter koplopers Ajax en PSV, met de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo nog op komst. Het vertrek van onder meer Steven Berghuis en Leroy Fer is razendsnel opgevangen door de geïmplementeerde speelstijl van Slot.

Hoogtepunt: de overrompeling van PSV
Feyenoord en Slot begonnen enigszins wisselvallig aan het seizoen. Zeges op Willem II en Go Ahead Eagles werden in de doofpot gestopt, terwijl de 0-0 remise bij Macaibi Haifa ook op weinig positieve woorden kon rekenen. Alles veranderde echter, toen Feyenoord op 19 september het Philips Stadion met een 0-4 overwinning verliet.

Het bleek het startsein van een reeks waarin bleek dat er serieus rekening gehouden moet worden met Feyenoord. Sindsdien hebben de Rotterdammers alleen nog maar verloren van Vitesse, waardoor de ploeg de twee koplopers in het vizier heeft. Het predikaat 'kampioenskandidaat' is wellicht wat voorbarig, maar onder Slot heeft Feyenoord de juiste weg ingeslagen.

Dieptepunt: ongeregeldheden buiten het veld
Het dieptepunt van het Feyenoord voor de winter speelt zich niet op het veld af, maar erbuiten. Hoewel de supportersincidenten in onder meer Berlijn niets te maken hebben met de prestaties op het veld, werpt het wel een schaduw over de sportieve resultaten. De Europese campagne heeft inmiddels ruim één ton aan boetes opgeleverd. Ook het Feyenoord City-project, dat tijdelijk stil is komen te liggen, is vanwege de wankelijke financiële situatie van de club een dieptepunt uit de eerste seizoenshelft, hoe blij een deel van de aanhang ook is met het behoud van De Kuip.

Uitblinkers: Colombiaanse vleugelflitser, 'Kale Klets' en nieuwe nummer 10
Hoewel het collectief wellicht de grootste uitblinker bij Feyenoord is, springen Luis Sinisterra, de eerder genoemde Trauner en Orkun Kökcü er tot dusver positief uit. Eerstgenoemde nam zijn ploeg al geregeld bij de hand en trakteerde Het Legioen bij vlagen op acties waar Neymar een puntje aan kan zuigen. Trauner blijkt het puzzelstukje dat Feyenoord al een tijdje miste: het cement achterin, terwijl de Oostenrijker tegelijkertijd zijn kompaan Marcos Senesi beter laat voetballen.

Kökcü rendeert niet per definitie beter dan Jens Toornstra, al maakt hij onder Slot wel een puike ontwikkeling door. De Turks international doet, met nummer tien op zijn rug, in weinig meer denken aan de gemiddelde voetballer die hij vorig seizoen was en neemt Feyenoord vaak op sleeptouw. Cijfermatig hoort Dessers zonder twijfel ook bij de uitblinkers. Als je verantwoordelijk bent voor vier goals in 180 Eredivisie-minuten en je hebt je club daarmee hoogstpersoonlijk negen punten bezorgd, is een uitverkiezing in dit rijtje meer dan terecht.

Tegenvallers: Goaltjesdief van vorig seizoen en veelbelovende aankoop overtuigen niet
Alireza Jahanbakhsh werd met veel bombarie gepresenteerd al dé opvolger van Berghuis. De verwachtingen kan hij in De Kuip tot dusver nog niet inlossen. In zijn negen Eredivisie-duels kwam hij nog niet tot scoren en tot overmaat van ramp zette Slot hem tegen zijn voormalig werkgever AZ op de reservebank.

Wie ook meer op de bank zit dan hem lief is, is Lutsharel Geertruida. Vorig seizoen was hij meermaals het goudhaantje bij Feyenoord, omdat hij als rechtsback goed was voor vijf treffers. Hoe anders is dat dit seizoen, nu hij Pedersen in de pikorde voor zich moet dulden. Waarschijnlijk heeft Geertruida zelf ook geen rekening gehouden met dit scenario, maar hij zal keihard moeten werken om zijn rol van vorig seizoen terug te winnen.

Prognose: de Nederlandse top opnieuw bestormen en Europees naam maken
Halverwege november staat Feyenoord er goed op. Normaal gesproken is Ajax verder dan de Rotterdammers, dus de vraag rijst of Feyenoord tot het eind kan meestrijden om de titel. De hoop en het vertrouwen zijn in elk geval terug sinds de komst van Slot. Mede met die ingrediënten kan de Stadionclub in elk geval een gooi doen naar een nieuw landskampioenschap.

De Conference League blijkt momenteel de ideale Europese maatstaaf voor Feyenoord. Nu overwintering zo goed als zeker een feit is, kan de club in februari zien waar het daadwerkelijk staat. Als Slot en zijn manschappen de laatste zestien van het toernooi kunnen halen, is het seizoen in Europees opzicht alvast meer dan geslaagd.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)