Dapper Cambuur-tiental alsnog op de knieën in zinderende derby tegen Heerenveen

19-12-2021 14:10 Laatste update: 14:13
274

SC Heerenveen mag juichen na de eerste krachtmeting met buurman SC Cambuur sinds januari 2016. De thuisploeg speelde al sinds de twaalfde minuut (!) met zijn tienen, hield nog lang uitzicht op een punt, maar Henk Veerman hielp Heerenveen alsnog aan de volle buit.

De derby kwam al vroeg op zijn kop te staan: na een klein kwartier stond Cambuur 0-1 achter én met één man minder. Op aanraden van de VAR kreeg Heerenveen een penalty, nadat Calvin Mac-Intosch de bal met zijn hand beroerde. Henk Veerman schoot door het midden en zag tot zijn opluchting dat doelman Sonny Stevens een hoek koos: 0-1. Vrijwel direct daarna haalde uiteraard de bij Heerenveen groot geworden Doke Schmidt hard door op Tibor Halilovic, waarna de rechtsback direct rood kreeg.

Stevens voorkwam een vroege 0-2 van Halilovic, waarna de tien van Cambuur zich weer in de wedstrijd knokten. Roberts Uldrikis bekroonde een offensief van zijn ploeg, door na een half uur spelen de 1-1 voorbij Xavier Mous te koppen. Anthony Musaba zorgde voor het slotakkoord van een enerverende eerste helft, door de paal te treffen.

Cambuur verstopte zich ook na rust niet, maar kon niet voorkomen dat het in de loop van de tweede helft steeds verder achteruit moest. Henk Veerman liet al vroeg een grote kans liggen en bracht naamgenoot Joey Veerman in stelling: diens afstandsschot werd echter stijlvol gepareerd door Stevens. De thuisploeg claimde nog tevergeefs een penalty na vermeend hands van diezelfde Joey Veerman, maar de bal ging niet nog eens op de stip.

Nadat Van Beek ontsnapte aan een eigen doelpunt, drukte Heerenveen door: Halilovic raakte de lat, Stevens redde ternauwernood bij een scrimmage, maar Henk Veerman kopte alsnog vakkundig de 1-2 tegen de touwen. Cambuur rook in de blessuretijd toch nog aan een zwaar bevochten punt. Stormram Jhondly van der Meer schoot echter over en Alex Bangura stuitte op Mous. Heerenveen verstevigt zijn negende plek en loopt twee punten in op Cambuur.