Ajax wint Klassieker-onwaardige wedstrijd op verjaardag Berghuis

19-12-2021 16:24 Laatste update: 16:33
329

Ajax heeft De Klassieker tegen Feyenoord gewonnen: in De Kuip werd het 0-2 door persoonlijke fouten van de thuisploeg. De wedstrijd was het aanzien amper waard. Beide ploegen hadden slechts één schot op doel.

Veel ogen waren vooraf gericht op Steven Berghuis, de aanvaller die afgelopen zomer de pikante overstap van Feyenoord naar Ajax maakte en nota bene op zijn dertigste verjaardag voor het eerst in De Kuip terugkeerde. Zónder publiek, door de coronamaatregelen zijn de stadions leeg.

De verwachtingen rond De Klassieker waren torenhoog, maar werden geen moment waargemaakt. De gele kaarten voor Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Antony (Ajax), Bryan Linssen en Jens Toornstra (Feyenoord) wekten de indruk van een spectaculaire wedstrijd, maar niets bleek minder waar. Beide ploegen waren slordig en soms zelfs slecht. Kansen bleven uit, verkeerde beslissingen waren er des te meer. Een tegenvaller voor Ajax was het vroege uitvallen van Lisandro Martínez, die vanwege hamstringklachten niet verder kon en vervangen werd door Nicolas Tagliafico.

Zo nu en dan konden beide ploegen er gevaarlijk uitkomen, zonder ook gevaarlijk te worden. Remko Pasveer werkte zich vlak voor rust in de nesten na een gevaarlijke steekpass op Guus Til, maar voor de Ajax-doelman liep het goed af. Kort daarna brak Ajax de score open na een slechte bal van Orkun Kökcü, waarna Marcos Senesi de bal zeer knullig in eigen doel werkte na een voorzet van Dusan Tadic. Het was illustrerend voor de slechte wedstrijd in De Kuip, die niet lang herinnerd zal worden.

Feyenoord in tweede helft sterker, slijtageslag Ajax
Met Reiss Nelson voor Luis Sinisterra startte Feyenoord in de tweede helft de jacht op de gelijkmaker. Via de Engelsman werd de thuisploeg meteen gevaarlijk. Hoewel Feyenoord een stuk sterker was dan in de eerste helft en Ajax er amper uit wist te komen, bleven de Amsterdammers redelijk eenvoudig overeind. Feyenoord schreeuwde nog om een strafschop omdat Perr Schuurs hands gemaakt zou hebben, maar dat werd door scheidsrechter Dennis Higler, die niet altijd even consequent floot, weggewuifd.

Berghuis maakte de negentig minuten niet vol. De jarige aanvaller speelde een uur en werd daarna vervangen door Davy Klaassen. Arne Slot, een meester in het winnen van toppers, bracht Cyriel Dessers als extra stootwapen, maar juist op het moment dat Feyenoord extra risico nam, besliste Ajax de wedstrijd. Devyne Rensch, ingevallen voor de geblesseerde Jurriën Timber, werd neergehaald door Nelson en daardoor deelde Higler een penalty uit. Vanaf de stip besliste Dusan Tadic de wedstrijd voor Ajax, dat in de tweede helft nog niet gevaarlijk was geweest.

Ook voor Ryan Gravenberch waren er problemen. Ploegen mogen vijf keer wisselen, maar op drie momenten en dus moest Gravenberch, die zijn dag niet had, de wedstrijd uitspelen. Gelukkig voor hem was de wedstrijd na de 0-2 beslist en geloofde Feyenoord er niet meer in.

Ajax wint De Klassieker door persoonlijke fouten van Feyenoord, maar heeft zelf ook weinig weggegeven.  De voorsprong van Ajax op PSV is weer twee punten, maar de Eindhovenaren spelen later op zondag nog uit bij RKC Waalwijk. Feyenoord blijft op de derde plaats staan.