Van Marwijk moet WK-missie voortijdig afbreken: bondscoach aan de kant gezet

Van Marwijk moet WK-missie voortijdig afbreken: bondscoach aan de kant gezet

12-02-2022 14:33 Laatste update: 15:24
44

Bert van Marwijk is niet langer de bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. De oud-trainer van onder meer Feyenoord en het Nederlands elftal was met de VAE in de race om WK-kwalificatie, maar zal de cyclus niet af mogen maken.

De voetbalbond heeft het nieuws zaterdagmiddag Nederlandse tijd bevestigd via de officiële kanalen. Van Marwijk was sinds december 2020 bezig aan zijn tweede termijn namens de VAE, die hij in 2019 al gedurende een half jaar diende. Onlangs deed hij met het land mee aan de Arab Cup, maar dat toernooi eindigde in een deceptie: de latere winnaar Qatar was in de kwartfinale met liefst 5-0 te sterk.

WK-deelname zit er nog wel in. Na acht van de tien speelrondes staat hij derde in zijn WK-kwalificatiepoule, waardoor intercontinentale play-offs nog altijd via handbereik zijn. Als het inderdaad zo ver komt, zal dat dus met een andere bondscoach moeten gebeuren. Poulegenoot Irak zag eerder al een Nederlandse bondscoach vertrekken: Dick Advocaat hield het in november voor gezien. De VAE koesteren een voorsprong van drie punten op Libanon en vier op Irak, met wedstrijden tegen het al geplaatste Zuid-Korea en concurrent Irak te gaan.