Ajax op rapport: niet hoger dan een 7 in Lissabon, twee onvoldoendes

Ajax op rapport: niet hoger dan een 7 in Lissabon, twee onvoldoendes

23-02-2022 23:00 Laatste update: 23:03
263

Ajax heeft de eerste ontmoeting met Benfica in de achtste finales van de Champions League niet weten te winnen (2-2). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een enerverende avond in Lissabon.

Remko Pasveer - 5: geen goede beurt van Pasveer, die niet vrijuit ging bij de twee Benfica-goals. Eerst vergat hij zijn voet tegen de bal te zetten, waardoor Haller een eigen goal maakte. Twintig minuten voor tijd verwerkte hij een hard schot niet goed, waardoor Yaremchuk de 2-2 kon aantekenen.

Noussair Mazraoui - 7: de Ajacied die in Lissabon het vaakst in beeld kwam. Mazraoui was overal op het veld te vinden en zijn voorwerk bij de openingstreffer van Tadic stond symbool voor zijn avond. Steeds meer Europese eliteclubs zullen hem op het lijstje hebben staan, al kan het verdedigend nog steeds beter.

Jurriën Timber - 7: er was geen vuiltje aan de lucht voor Timber, die verdedigend niet echt in de problemen kwam en een paar keer goed indribbelde. Maar júist zo'n moment deed Ajax de das om: amper vijftien seconden nadat hij een penalty probeerde te versieren, lag de bal er aan de andere kant in.

Lisandro Martínez - 6,5: het onkwetsbare tandem Timber-Martínez vertoonde in Lissabon wat haarscheurtjes. Met name in de tweede helft. Het zat ook niet mee: Martínez oogde groggy na een botsing met Otamendi en kreeg vlak na rust een rotschop van Núñez.

Daley Blind - 6: veel Benfica-gevaar kwam voor Ajax vanaf links, de kant van Blind. De linksback, die met zijn 43ste optreden in de Champions League het record van Jari Litmanen verbrak, kon het op een gegeven moment ook niet meer belopen.

Edson Álvarez - 7: het Mexicaanse slot op de deur voegt mannelijkheid toe aan Ajax, en dat is hard nodig tegen een Portugese tegenstander. Op slag van rust was de controleur zelfs dicht bij de 1-3, maar de paal stond letterlijk in de weg.

Ryan Gravenberch - 5: de opvallendste naam die bij Ajax aan de aftrap verscheen, dobberde zonder zwembandjes op het middenveld. Gravenberch sprong ook onzorgvuldig om met een goede kans. Hij kon het vertrouwen van zijn trainer niet terugbetalen.

Steven Berghuis - 6: door zijn scherpe voorzet kon Haller de 1-2 maken tegen Benfica, maar verder was het een kleurloze wedstrijd van Berghuis. Althans, kort voor rust kreeg hij wel geel omdat hij te fel doorjaagde.

Antony - 6,5: binnen de minuut was het al raak: met een panna en roulette zette Antony twee Benfica-spelers in de wind. Maar de Braziliaan kon zijn hoge niveau niet vasthouden en zakte in de tweede helft ver weg, tot het punt dat hij het nodig vond om Núñez een soort kopstoot te verkopen. Mocht niet klagen met geel.

Sébastien Haller - 6: de eerste helft was een heuse achtbaan voor de Champions League-topscorer, die in een tijdsbestek van vier minuten de bal in het verkeerde én goede doel werkte. Haller staat nu op elf treffers. Daar was in Lissabon ook alles mee gezegd.

Dusan Tadic - 7: wat moet Ajax zonder Tadic? De openingstreffer van de aanvoerder was fenomenaal. "Deze gaat normaal gesproken over, bij iedereen", zei Ziggo-analist Rafael van der Vaart, die toch ook geen verkeerde linker had.

Invallers
Nicolás Tagliafico - x: viel na 73 minuten in voor Blind en speelde te kort voor een beoordeling.
Davy Klaassen - x: viel na 73 minuten in voor Gravenberch en speelde te kort voor een beoordeling.
Devyne Rensch - x: viel na 92 minuten in voor Mazraoui en speelde te kort voor een beoordeling.

Erik ten Hag - 6,5: het slachtofferen van Klaassen voor Gravenberch was geen verkeerde keuze, maar pakte niet uit als gehoopt. Met de trainer had het gelijkspel van Ajax weinig te maken. Over drie weken gaan de Amsterdammers op herkansing, dan in een volle Johan Cruijff Arena.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)