Portugese media leggen grote zwakte van 'kanon' Ajax bloot

24-02-2022 06:00
71

De reacties in de Portugese media zijn verdeeld na het 2-2 gelijkspel tussen Benfica en Ajax. Benfica herstelde zichzelf van een achterstand tegen Ajax, maar liet in de slotfase kansen op meer liggen, waardoor de Amsterdammers in leven werden gelaten. Dit schrijven de kranten in Portugal.

'Een minder kwetsbaar resultaat dan in vorige edities, omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen. Dus kan Benfica nog altijd dromen van de Champions League', schrijft A Bola. De wedstrijd tegen Ajax was Benfica's beste onder nieuwkomer Nélson Veríssimo. 'Zoals verwacht trof Benfica een superieur Ajax. Snel, zelfverzekerd, gedurfd, aangestuurd door de dribbels van Antony en Tadic.'

De tweede helft was volledig voor Benfica. 'Tegen de verwachting in maakte Lisandro Martínez er bijna 1-3 van voor Ajax, maar de perfectie van Benfica was voelbaar en daardoor was de 2-2 een kwestie van tijd. Yaremchuck maakte hem na slecht keeperswerk van Pasveer. Benfica en Ajax accepteerden het 2-2 gelijkspel.'

Het was dankzij Yaremchuck dat Benfica een goede uitgangspositie heeft voor de return in Amsterdam, schrijft Diario de Noticias. 'Los van de emotie en felle duels was het kanon Ajax niet te zien. Het gelijkspel (2-2) is dus een kleine overwinning voor Benfica en trainer Veríssimo. En op 15 maart gaat hij naar Amsterdam om de tweede wedstrijd te spelen, zonder de druk van de uitdoelpunten.'

'Wie anders dan Jan Vertonghen om de kansenregen te openen... De centrale verdediger, die negen jaar voor Ajax speelde en nu Benfica vertegenwoordigt, kreeg in de derde minuut zijn eerste scoringskans. Een waarschuwing voor de stoomwals die dit Ajax is. Antony deed wat hij wilde van Weigl en liet Nélson Verissimo zien dat hij voor een sterker middenveld had moeten kiezen', vervolgt het.

Yaremchuck geschorst?
De krant vraagt zich af met welke boodschap de spelers van Benfica de tweede helft in werden gestuurd. 'Kregen ze de taak om Antony gevangen te nemen in een web? Iedereen weet dat Ajax aan de bal laten hetzelfde is als het geven van snoep aan een kind. Alles ligt nog open voor de tweede wedstrijd in Amsterdam. En wellicht zonder Yaremchuck. Tijdens het vieren van zijn doelpunt liet hij zijn shirt zien met daarop Tryzub, het nationale symbool van Oekraïne. Hij kan worden gestraft door de UEFA, omdat politieke uitingen niet zijn toegestaan.'

De krant Público legt de zwakte van Ajax bloot. De ploeg van Erik ten Hag heeft Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas opgerold, maar de zwakke plek werd tegen Benfica extra duidelijk. 'Het is bekend hoezeer Ajax zich blootgeeft in positionele aanval, dus hoe meer bal Benfica aan de tegenstander geeft, hoe gevaarlijker het zelf wordt omdat Ajax altijd ruimte weggeeft en kwetsbaar is voor counters.'

'In de eerste helft wilde Benfica het spel splitsen, maar dat leverde weinig gevaar op. In de tweede helft 'offerde' Benfica de bal op aan Ajax, waardoor het gevaarlijker werd. Volkomen logisch gezien het spel van Ajax. Hoe meer Ajax de bal had, hoe meer ruimte het weggaf. Hoe meer Darwin en Rafa Silva in het spel kwamen, hoe gevaarlijker Benfica werd. Ajax nam in de slotfase een ​​afwachtende houding aan, vermoedelijk omdat het het tweeluik in Amsterdam hoopt te beslissen.'