'Belang Abramovich in bedrijf wiens materialen worden gebruikt om tanks te maken'

'Belang Abramovich in bedrijf wiens materialen worden gebruikt om tanks te maken'

02-03-2022 08:06 Laatste update: 12:31
87

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich heeft belangen (gehad) in een Russisch staalbedrijf wiens materialen worden gebruikt om tanks te maken die Oekraïne binnen zijn gevallen. Dat onthult de Engelse krant The Daily Mail. De druk op Abramovich zal de komende dagen alleen maar toenemen. 

Abramovich ligt onder vuur vanwege zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Naast Abramovich ligt ook de Oekraïnse bevolking onder vuur, maar dan letterlijk. Volgens The Daily Mail speelt Abramovich een kwalijke rol in het geheel, omdat hij aandelen heeft (gehad) in het bedrijf dat tanks maakt. Tanks die door Poetin worden gebruikt om Oekraïne binnen te vallen. Acht dagen voor de invasie heeft Abramovich de aandelen overgedragen.

Abramovich heeft de aandelen van Evraz, het desbetreffende bedrijf, op 16 februari overdragen naar een offshore bedrijf om zo minder kwetsbaar te zijn. Het zou gaan om een belang van 28,64 procent, volgens Rusland-expert Grzegorz Kuczynski van het Warsaw Institute. Abramovich zou met de overdracht van de aandelen niet alleen minder kwetsbaar zijn, maar ze ook makkelijker kunnen verkopen. De waarde van de aandelen is sinds de inval van Rusland in Oekraïne sterk gedaald.

Het is geen verrassing dat Abramovich druk bezig is met afstand nemen van Chelsea. Volgens diverse Engelse media staat het bedrijf in de etalage.