Zure Europese nederlaag voor AZ: zeer betwistbare penalty in allerlaatste minuut

10-03-2022 22:50 Laatste update: 22:52
72

AZ leek met hangen en wurgen een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen tegen Bodø/Glimt, maar is van een koude Noorse kermis thuisgekomen. Door een zeer discutabele strafschop werd er in de laatste minuut met 2-1 verloren.

AZ moest het ten noorden van de poolcirkel stellen zonder zijn machinekamer op het middenveld. Fredrik Midtsjö was al niet van de partij, Jordy Clasie viel vlak voor de aftrap af en moest zijn plekje afstaan aan een andere Noor, Hakon Evjen. De wedstrijd kwam moeizaam op gang, maar na een half uur was het AZ dat de eerste kans kreeg. Vangelis Pavlidis kwam vrij voor doelman Nikita Khaikin, maar trof de paal.

Kort voor rust kwam AZ onder druk te staan en leverde de eerste uitgespeelde aanval direct een doelpunt op. Rechtsback Alfons Sampsted ontsnapte aan de aandacht van Jesper Karlsson en gaf strak voor, Amahl Pellegrino kopte binnen. Ook na rust bleef Bodø de gevaarlijkste partij. Na een uur spelen had Runar Espejord na een keurig uitgespeelde aanval de 2-0 voor het inschieten, maar de oude bekende van sc Heerenveen gunde Peter Vindahl Jensen de kans om zich te onderscheiden.

Trainer Pascal Jansen bracht met Zakaria Aboukhal en Kamal Sowah twee aanvallende krachten binnen de lijnen en die ingreep loonde zich uiteindelijk. Na een spaarzame aanval over rechts werd Aboukhlal vrijgespeeld door Yukinari Sugawara en schoof de Marokkaanse international de 1-1 binnen. AZ leek dit resultaat te kunnen koesteren en van een serieus slotoffensief van de Noren was ook geen sprake.

In de laatste minuut ging alles echter mis voorde Alkmaar Zaanstreek. Ulrik Saltnes dook opeens vrij op in de zestien meter en werd keurig van de bal gegleden door Pantelis Hatzidiakos. Arbiter Dabanovic uit Montenegro wees echter naar de stip. Ola Solbakken bezorgde AZ uiteindelijk een niet per se onverdiende, maar wel heel zure nederlaag.