Gakpo wacht flinke uitdaging: ook bij Arsenal is basisplaats lang niet zeker

Gakpo wacht flinke uitdaging: ook bij Arsenal is basisplaats lang niet zeker

01-04-2022 15:00
46

Cody Gakpo staat hoogstwaarschijnlijk voor een fraaie transfer in de zomer. Diverse Europese topclubs zouden interesse tonen en Arsenal leidt de dans. Welke kansen liggen er in het Emirates Stadium voor de 22-jarige linksbuiten van PSV?

Het is de bedoeling dat Gakpo het transferrecord van Hirving Lozano gaat breken in Eindhoven. PSV verkocht de Mexicaan in 2019 voor ongeveer 42 miljoen euro aan Napoli. Waar de Oranje-international onder meer in verband wordt gebracht met Bayern München, Manchester City en Liverpool, zou Arsenal weleens met hem aan de haal kunnen gaan. The Gunners zouden ver willen gaan.

De ploeg van manager Mikel Arteta is aan een revival bezig in de Premier League. Arsenal eindigde de laatste twee seizoenen teleurstellend als achtste, maar grote aankopen als Aaron Ramsdale (28 miljoen), Ben White (58 miljoen) en Martin Odegaard (35 miljoen) pakten goed uit. De Londenaren staan momenteel knap vierde, achter Manchester City, Liverpool en Chelsea. In het transfergeweld van die grootmachten kan Arsenal niet mee, maar de club bewijst dat het niet bang is om te investeren in goede, jonge spelers van begin twintig. In dat profiel past ook Gakpo.

De Oranje-international lijkt het nodige scorend vermogen te moeten toevoegen aan het team van Arteta. In 28 Premier League-duels scoorde Arsenal dit seizoen 44 keer. Dat is flink minder dan City (68), Liverpool (75) en Chelsea (57). Geen enkele aanvaller van The Gunners haalt momenteel de dubbele cijfers. Bukayo Sako en Emile Smith Rowe staan op negen treffers in de competitie.

Met Smith Rowe is meteen een belangrijke concurrent genoemd voor Gakpo. De Engels international is echter niet zeker van zijn basisplaats. Hij moet de laatste maanden vaak voorrang verlenen aan Gabriel Martinelli. De Braziliaanse international is met zijn snelheid en dribbelvermogen een belangrijke troef voor Arteta, net zoals Saka en stand-in Nicolas Pépé aan de rechterkant. Smith Rowe is net als Martinelli weliswaar een rechtspoot, maar hij is van origine een aanvallende middenvelder en zoekt vaker de combinatie.

Wel heeft de linksbuiten in het 4-2-3-1 systeem van Arteta de vrijheid om naar binnen te komen, mede doordat linksback Kieran Tierney veelvuldig opkomt. Gakpo zou daarmee vaak in ruimtes spelen die hij bij PSV ook bezet. Verder wil de Spaanse manager veel dynamiek zien in het aanvalsspel en zet Arsenal vaak hoog druk. De speelwijze valt daarmee tot op een bepaalde hoogte te vergelijken met die van Arteta's leermeester Pep Guardiola bij Manchester City.

Of Gakpo straks de concurrentie moet aangaan met Martinelli en Smith Rowe, is nog even de vraag. Smith Rowe kan ook als alternatief dienen voor spelmaker Odegaard. Een goede concurrent van de Noor ontbreekt nu. Martinelli kan tevens als spits uit de voeten en kan daar weleens nodig zijn. In januari vertrok Pierre-Emerick Aubameyang en Alexandre Lacazette loopt uit zijn contract. Het is nu nog onduidelijk of de Fransman blijft. Ook back-up Eddie Nketiah is straks transfervrij. De kans is groot dat Arsenal een nieuwe spits wil aantrekken, zelfs als Lacazette verlengt. Voor die positie wordt Gakpo in eerste instantie overigens niet gehaald. 

Gakpo is op het eerste oog gewaarschuwd: de internationals van Brazilië en Engeland uit de basis spelen is op zijn zachtst gezegd een flinke uitdaging. Veel hangt af van de transferplannen van Arsenal, of Smith Rowe - en eventueel Martinelli - zich op andere posities moeten richten. Anders zouden het drukke speelschema en de noodzakelijke rotaties nog uitkomst kunnen bieden. Als de Nederlander de kans krijgt, doet hij er goed aan om die snel te pakken.