FIFA en IFAB denken aan zuivere speeltijd: 'Je betaalt niet voor 45 minuten'

FIFA en IFAB denken aan zuivere speeltijd: 'Je betaalt niet voor 45 minuten'

18-04-2022 20:12
65

Pierluigi Collina stelt dat de FIFA nog altijd kijkt naar de mogelijkheden om een vorm van effectieve speeltijd in te voeren. De ex-toparbiter vergadert daar over mee als lid van spelregelcommissie IFAB.

"Als je kijkt naar de statistieken, dan zie je dat sommige teams 52 minuten spelen per wedstrijd, andere ploegen 43 minuten en weer andere teams 58 minuten. Als je dat allemaal bij elkaar optelt kunnen de verschillen in een seizoen flink oplopen", vertelt Collina aan Calciatori Brutti.

De 62-jarige Italiaan denkt dat supporters ook liever meer voetbal zouden zien. "Als toeschouwer, in het stadion of thuis voor de tv, betaal je om negentig minuten voetbal te zien, maar je ziet vaak een wedstrijd van 44, 45 of 46 minuten. De helft van je geld gaat naar tijd waarin niet wordt gespeeld. De meeste tijd gaat verloren tijdens doeltrappen en vrije trappen. En het vieren van doelpunten neemt vaak anderhalve minuut in beslag. Als er drie keer wordt gescoord, verlies je vijf minuten."

Collina waarschuwt dat er onder meer tijdens het WK in Qatar veel extra tijd kan worden bijgeteld om dat alles te compenseren. "Bereid je maar voor op acht of negen minuten extra tijd." Hoewel er in Qatar nog niet met zuivere speeltijd gewerkt zal worden, onderzoekt de IFAB wel de mogelijkheden. "Het is wel waarschijnlijk dat dergelijke regels in de komende jaren worden ingevoerd. Er zijn heel veel zaken voorgesteld, zoals het stopzetten van de klok als de bal buiten de lijnen is."