Vijf Feyenoord-conclusies: scouts kijken hun ogen uit in zinderende Kuip

Vijf Feyenoord-conclusies: scouts kijken hun ogen uit in zinderende Kuip

28-04-2022 23:25
48

De Conference League-droom van Feyenoord is na de 3-2 overwinning op Olympique Marseille alleen nog maar levendiger geworden. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een ongelofelijk interessant heenduel in de sfeervolle Kuip.

De Kuip geeft tien procent extra energie
De Rotterdamse voetbaltempel zindert wel vaker op Europese avondjes en laat op de donderdag tegen Marseille heerste er dan ook een ouderwets cupsfeertje. De schreeuwende fans, de opzwepende gezangen en de intimidatie richting tegenstanders: het geeft Feyenoord altijd een extra zetje en de Rotterdammers stijgen niet voor niets vaak boven zichzelf uit als het om de knikkers gaat in Europa. In dat opzicht is het eigenlijk nog zonde dat het verschil maar op één doelpunt bleef steken, want de Fransen worden volgende week op eenzelfde manier voortgestuwd.

Wedden

Meer odds

Slot troefde 'voorbeeld' Sampaoli af
Toen duidelijk werd dat Feyenoord in de halve finale tegen Marseille zou uitkomen, vertelde trainer Arne Slot dat hij in collega Jorge Sampaoli een voorbeeld zag. Diens aanvallende speelstijl was iets wat Slot ook nastreefde en dat hebben we wel kunnen zien. Het was juist de coach uit Bergentheim die zijn spelers als pressingmachines tekeer liet gaan, opdracht had gegeven om de ballen achter de backs van Marseille liet vallen en de ruimte rond Dimitri Payet dicht liet zetten. Daarmee had Slot het beter voor elkaar dan Sampaoli en dat is een dikke pluim waard.

Dessers is een Conference League-fenomeen
Met tien doelpunten in het derde Europese toernooi is Cyriel Dessers dit seizoen de grote Europese held van Feyenoord. Ook tegen Marseille was het weer twee keer raak voor de Nigeriaanse Belg, die in de eerste helft met de punt van de schoen een voorbereidende actie van Luis Sinisterra tot doelpunt promoveerde en vlak na rust profiteerde van een te korte terugspeelbal en zo de 3-2 aantekende. Twee echte spitsengoals van een aanvaller die verder weinig bij kon dragen aan het spel, maar wat zou het. Met zo veel goals kun je niet kapot in De Kuip.

Internationale scouts komen met positieve rapporten terug
De kans dat Het Legioen volgend seizoen nog kan genieten van Luis Sinisterra, Marcos Senesi en Orkun Kökcü is na donderdagavond een stuk kleiner geworden. Vooral de Argentijnse stopper en de spelmaker met nummer tien maakten ontzettend veel indruk en lieten zien klaar te zijn voor een stap hogerop. Van Sinisterra wisten we uit eerdere wedstrijden al dat hij het niveau van de Eredivisie (en de Conference League) is ontgroeid. Aan Frank Arnesen, technisch directeur van Feyenoord, de taak om keihard te onderhandelen en miljoenenbedragen binnen te harken.

Feyenoord staat met een half been in de finale
De buitenwacht schatte in dat Feyenoord het heel moeilijk zou gaan krijgen tegen Marseille en alleen de Rotterdamse rasoptimisten wezen op de magie van De Kuip en de speciale Europese avondjes die daar plaats kunnen vinden. Die laatste groep heeft gelijk gekregen en dus heeft de formatie van Arne Slot gewoon een steengoede uitgangspositie voor het bereiken van de finale verdiend. Negentig minuten lijden, afzien en een gelijkspel afdwingen in Zuid-Frankrijk is genoeg om een ticket voor Tirana veilig te stellen.